În timp ce o mare parte din Europa se află sub ape, în Portugalia incendiile de vegetație devastează nordul și centrul țării. Aproximativ 40 de focare, alimentate de căldură și rafale de vânt, mistuie hectare întregi de pădure și a făcut deja 7 morți. Autoritățile de la Lisabona au emis alertă de călătorie pentru zonele afectate.

Publicat:19.09.2024, 19:51

Imaginile din cursul nopții au arătat localnici turnând găleți cu apă peste flăcările care înaintau în apropiere de orașul portughez, Nelas.

Focul care se apropie de case era stins de localnici, pentru că pompierii nu reușeau să ajungă. Cu toate acestea unele gospodării au căzut pradă flăcărilor. Iar oamenii au fost nevoiți să fugă.

Temperaturile au depășit 30 de grade Celsius în întreaga țară în weekend, când incendiile au izbucnit și au fost alimentate de vânturi puternice.  

Potrivit primelor estimări făcute de autorități, incendiile au distrus peste 10 mii de hectare de pădure și vegetație uscată, ceea ce reprezintă aproximativ toată suprafața care a ars în timpul verii în Portugalia.

Acum în țară sunt mobilizați aproximativ 5.300 de pompieri, 7 salvatori și-au pierdut viața în lupta cu flăcările.

Autoritățile de la Lisabona au activat mecanismul european de protecție civilă pentru a primi sprijin în lupta cu flăcările. Franţa a anunţat că trimite două bombardiere cu apă suplimentare, după ce a trimis două în Portugalia, la fel ca Spania, Italia şi Grecia.

Fumul degajat de aceste incendii este surprins în imagini din satelit. Potrivit serviciului european Copernicus, un nor de fum acoperă aproximativ 100 de mii de kilometri pătraţi deasupra Oceanului Atlantic.

Specialiștii pe probleme de mediu spun că valurile repetate de caniculă și seceta accentuată nu reprezintă altceva decât consecințele schimbărilor climatice, care favorizează incendiile forestiere.