Ceremonia de decernare a premiilor Oscar este pe punctul de a fi anulată pentru prima dată în istoria sa de 96 de ani, din cauza incendiilor mortale care devastează Los Angeles-ul, scrie adevarul.ro.
Comitetul oficial de acordare a premiilor Oscar monitorizează zilnic situația, iar vedete precum Tom Hanks, Emma Stone, Meryl Streep și Steven Spielberg se pare că sunt conștiente de situație.
Cu toate acestea, se crede că ar fi de prost gust să se organizeze o petrecere strălucitoare în condițiile în care zeci de oameni au murit și mii au rămas fără adăpost.
O persoană din interior a declarat: „Principala preocupare a consiliului în acest moment este să nu pară că sărbătoresc în timp ce mulți locuitori din Los Angeles se confruntă cu durere și pierderi inimaginabile.
„Și cu siguranță, chiar dacă incendiile s-au stins în următoarea săptămână, realitatea este că orașul încă suferă și se va confrunta cu această durere timp de luni de zile.
Așa că s-a decis că accentul va fi pus pe sprijin și strângere de fonduri atunci când se vor ivi oportunitățile potrivite.”
Cel puțin 25 de persoane au murit până acum în incendiile din California, deși se așteaptă ca această cifră să crească pe măsură ce serviciile de urgență caută printre dărâmături.
Strategie de urgență
Deși premiile nu au fost anulate niciodată până acum, autoritățile de la Hollywood au pregătit o „strategie de urgență” pentru cazul în care incendiile continuă să pună în pericol orașul. Măsura a fost introdusă pentru prima dată la începutul anilor 2000 și ar fi aplicată doar în cazul unui „eveniment care schimbă viața”. Planul a fost activat după mai multe anulate recent, iar acum este implementat pentru a face față unei posibile anulari a evenimentului din martie 2025.
„Visul californian nu a murit încă, dar este pe cale să se stinga. Incendiile au devastat întreg statul, iar acest lucru a unit întreaga comunitate – de la celebrități până la chelneri,” spune sursa. „Gândul că un chelner, o persoană care a pierdut totul, ar putea servi burgeri Wagyu pentru staruri de cinema milionare nu pare în acord cu realitatea dură pe care o trăim acum.”
„Los Angeles trăiește un moment de cumpănă. Este un punct de jos,” afirmă sursa, subliniind că mai mulți lideri locali și vedete au fost afectați direct de pierderile personale, iar organizarea unor evenimente opulente ar fi de neconceput în acest context.
În urma atacurilor din 11 septembrie, comitetul Oscarurilor a implementat o strategie similară pentru a răspunde la amenințările teroriste, iar multe dintre aceste măsuri sunt încă în vigoare, inclusiv în ceea ce privește planurile de siguranță.
Un alt detaliu important: „goody bags”-urile în valoare de 171.000 de dolari vor fi anulate, fiind considerate „de prost gust” în această perioadă de criză. Aceste cadouri includeau vacanțe de lux și bijuterii, dar organizatorii consideră că în prezent, în fața unei tragedii de asemenea proporții, nu ar fi corect să se acorde astfel de premii.
Strategiile de urgență pentru astfel de cazuri au fost deja implementate în timpul pandemiei de COVID-19, iar în 2021, premiile au fost amânate cu două luni, fără a fi anulate.
Hollywood-ul, unit în fața tragediei
Desigur, Hollywood-ul a fost afectat de această catastrofă, iar casele unor vedete precum Paris Hilton, Mel Gibson, Anthony Hopkins și Billy Crystal au fost distruse. Altele au fost evacuate. „Academia nu vrea să fie văzută ca fiind «deconectată» de la realitățile comunității sale. Multe nume mari și-au pierdut casele și afacerile, iar sărbătorile nu sunt acum pe ordinea de zi,” a adăugat insiderul.
În ciuda tuturor acestor dificultăți, comitetul și organizatorii Premiilor Oscar sunt foarte conștienți de impactul pe care această ceremonie îl are asupra economiei și industriei de divertisment, iar decizia finală va depinde de evoluția situației din Los Angeles.
Ceremonia de anunțare a nominalizărilor la premiile Oscar, amânată pentru a doua oară
Ceremonia de anunțare a nominalizărilor la premiile Oscar din acest an a fost amânată pentru a doua oară de către Academia de Arte și Științe Cinematografice din Statele Unite (AMPAS), din cauza incendiilor de vegetație care continuă în Los Angeles, au anunțat luni, 13 ianuarie, organizatorii galei, citați de Reuters.
Nominalizările la cele mai importante premii decernate în cadrul industriei filmului vor fi anunțate pe 23 ianuarie. Inițial, ele urmau să fie anunțate pe 17 ianuarie, însă au fost amânate într-o primă fază pe 19 ianuarie.
”Din cauza incendiilor încă active din zona Los Angeles, am simțit că era necesar să extindem perioada de votare și să mutăm data la care erau anunțate nominalizările pentru a oferi un timp suplimentar membrilor organizației noastre”, au declarat CEO-ul AMPAS, Bill Kramer, și președinta AMPAS, Janet Yang, într-un comunicat comun.
Cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Oscar ar trebui să aibă pe 3 martie.
Deținuții trimiși să lupte cu flăcările
Într-un program controversat, sute de deținuți californieni au fost mobilizați pentru a lupta împotriva incendiilor devastatoare din sudul Californiei, lucrând în ture de 24 de ore alături de pompieri, pentru un salariu derizoriu de doar 5,80 dolari pe zi. Deși plătiți cu o sumă modestă, aceștia își riscă zilnic viața pentru a stinge flăcările care au distrus mii de case și au ucis cel puțin 24 de oameni, scrie The Sun.
Deținuții, aproximativ 1.015, sunt angajați prin programul „Fire Camp” al Departamentului de Corecții din California, care are ca scop reabilitarea prin formarea deținuților în meseria de pompier. Programul, care există din 1946, este departe de a fi unul bine privit, mai ales având în vedere că majoritatea celor implicați sunt plătiți minimum. Astfel, aceștia câștigă între 5,80 și 10,24 dolari pe zi, plus un dolar suplimentar pentru fiecare oră lucrată în regim de urgență.
Kim Kardashian, cunoscută pentru activismul său, a luat apărarea acestora, considerându-i pe pompierii deținuți adevărați „eroi”. „Sunt oameni care riscă totul pentru a salva comunitatea noastră”, a spus ea într-o postare pe Instagram, făcând un apel către guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, pentru a le crește salariile, argumentând că aceștia merită mai mult pentru sacrificiile lor.
Incendiile din Los Angeles continuă să devasteze regiunea, cu patru focare care au ars deja peste 160 de kilometri pătrați de teren. Pompierii, inclusiv deținuții, au fost nevoiți să facă față unor condiții extreme, iar vânturile puternice au pus în pericol și proprietăți de lux, inclusiv ale familiei Kardashian din Calabasas.
Pentru acești deținuți, care fac parte dintr-un program de reabilitare și care sunt expuși zilnic pericolelor, o plată mai mare ar însemna nu doar o recunoaștere a efortului lor, ci și o susținere reală pentru munca lor, în condițiile în care unii dintre ei au plătit deja cu viața pentru a proteja comunitățile în care trăiesc.
Vântul s-a intensificat marți la Los Angeles, ceea ce creşte riscul de izbucnire a unor noi incendii, la aproape o săptămână după ce dealurile din regiune au fost cuprinse de flăcări.
"Aceste condiţii extreme şi periculoase nu doar că vor complica foarte mult lupta împotriva incendiilor în desfăşurare, dar vor creşte probabilitatea de noi incendii", a avertizat serviciul american de meteorologie.
"Condiţii meteorologice extrem de propice incendiilor" se dezvoltă în regiune, unde rafalele de vânt ating deja viteze de până la 120 km/h în unele zone, acestea urmând să dureze cel puţin până miercuri, 15 ianuarie, au avertizat meteorologii.
"Vom continua să utilizăm toate mijloacele de care dispunem pentru lupta împotriva incendiilor", a promis preşedintele Joe Biden luni la prânz.
Se preconizează că vânturile calde şi uscate vor avea o forţă "apropiată de cea a unui uragan", a declarat primarul din Los Angeles, Karen Bass.
Asediat de flăcări începând de marţea trecută, al doilea cel mai populat oraş din Statele Unite îşi numără morţii zi de zi - bilanţul victimelor a crescut duminică la 24, potrivit autorităţilor locale.
În cartierele devastate de flăcări, salvatorii asistaţi de câini continuă să inspecteze resturile în căutarea cadavrelor.
Eforturile depuse de mii de pompieri, inclusiv de cei din ţara vecină Mexic, au permis totuşi aducerea sub control parţială a celor două incendii principale în ultimele zile.
De asemenea, pompierii de la sol au primit întăriri umane şi materiale, inclusiv zeci de autospeciale, şi sunt pregătiţi să facă faţă situaţiei, au dat asigurări mai mulţi responsabili.
Totuşi, revenirea persoanelor evacuate la casele lor a fost sistată până joi din cauza vântului care suflă din nou cu putere, au avertizat pompierii, solicitând răbdare din partea zecilor de mii de locuitori care stau la coadă, uneori ore întregi, în speranţa de a-şi recupera medicamentele sau hainele, sau pur şi simplu pentru a afla dacă locuinţele lor au fost sau nu distruse.
Prințul Harry și Meghan Markle riscă evacuarea
Prințul Harry și Meghan Markle sunt acum pe punctul de a fi evacuați, în timp ce incendiile apocaliptice care au devastat Los Angeles se îndreaptă spre conacul lor din Montecito.
Montecito a fost plasat sub o avertizare de cod roșu, deoarece vânturile puternice Santa Ana - denumite Vânturile Diavolului - sunt așteptate să sosească marți, alimentând o „creștere explozivă a incendiilor” și aducând o amenințare sporită de noi focare în întreaga regiune a Los Angeles-ului.
Serviciul de pompieri din Montecito a avertizat că vânturile puternice ar putea face ca incendiile să „crească rapid” și să „se comporte imprevizibil” și le-a spus rezidenților să fie „pregătiți să evacueze”.
Acest lucru înseamnă că Harry și Meghan, care în urmă cu doar patru zile și-au deschis ușile pentru prieteni și persoane dragi evacuate din cauza incendiilor, ar putea fi forțați să fugă din vasta lor locuință de 29 de milioane de dolari, cu nouă dormitoare.