Industria petrolieră arctică a Rusiei trece printr-o perioadă de criză severă, din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite asupra tancurilor petroliere şi a infrastructurii de depozitare, care au dus la blocarea stocurilor de ţiţei destinate pieţei asiatice, scrie adevarul.ro.

Publicat:15.01.2025, 11:39

Potrivit unor surse implicate în logistica acestora, citate de Reuters, sancţiunile anunţate vineri reprezintă cel mai sever atac asupra sectorului petrolier rusesc de până acum, vizând atât producători majori precum Gazprom Neft şi Surgutneftegas, cât şi 183 de nave care transportă petrol rusesc.

Potrivit surselor, toate cele trei tipuri de ţiţei arctic provenind din Rusia – Novy Port, ARCO şi Varandey, cu o producţie zilnică de aproximativ 300.000 de barili, se confruntă acum cu dificultăţi majore.

Infrastructură unică, fără alternative

Transportul petrolului arctic presupune utilizarea unor nave speciale de clasă de gheaţă, capabile să opereze în condiţii extreme, cum ar fi temperaturi de -55°C. Petrolul rusesc este stocat în facilităţile plutitoare Umba şi Kola, amplasate în apropiere de Murmansk, înainte de a fi transferat pe nave mai mari pentru export.

Sancţiunile vizează atât aceste facilităţi, cât şi navele mici folosite pentru transportul petrolului din regiunile arctice. „Aceste nave sunt unice, nu pot fi înlocuite uşor. Nu există echivalent de cumpărat pe alte pieţe,” a declarat o sursă familiarizată cu procesul.

Această blocare a activităţii riscă să lase milioane de barili de ţiţei rusesc neexportaţi, având în vedere că infrastructura de stocare este limitată, iar o întrerupere de câteva săptămâni ar putea duce la o scădere a producţiei.

Repercusiuni asupra pieţei asiatice

Ţiţeiul din regiunile arctice, preferat de rafinăriile din India şi China datorită calităţii superioare, este acum evitat de cumpărătorii asiatici, care refuză să accepte ţiţei provenind de pe navele sancţionate. Acest lucru ar putea duce la o creştere a preţurilor pentru alte tipuri de ţiţei, cum ar fi WTI-ul american.

India, care până acum se orienta către petrolul rusesc mai ieftin în detrimentul celui american, ia acum în considerare majorarea importurilor din Statele Unite, potrivit unei surse din industria rafinării.

Lipsa opţiunilor interne

Ţiţeiul produs în regiunile arctice ale Rusiei este destinat exclusiv exportului, neexistând o infrastructură internă care să permită integrarea acestuia în reţeaua de conducte a ţării. În absenţa unor cumpărători pentru acest tip de petrol, volumul va trebui stocat pe nave plutitoare sau producţia va fi redusă, au mai spus sursele.

În timp ce unele livrări ar putea fi redirecţionate către rafinării din sudul Rusiei, costurile vor creşte semnificativ, iar cantităţile transportate vor fi mult mai mici.

Gazprom Neft şi Lukoil nu au comentat până acum situaţia, însă sancţiunile impuse riscă să izoleze şi mai mult sectorul petrolier arctic al Rusiei de pieţele internaţionale.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.