Pe zi ce trece sunt prezentate inovații din ce în ce mai spectaculoase la târgul de tehnologii din Las Vegas. Roboți care ne imită gesturile, un ghid autonom pentru nevăzători sau ocelari care ne ajută să vedem ce spun interlocutorii noștri, indiferent de limba vorbită sunt doar o parte dintre gadget-urile momentului.
Mașinile viitorului, roboții care ne ajută în bucătărie și asistenții bazați pe inteligență artificială au atras atenția celor care au ajuns anul acesta la CES, în Las Vegas. Sălile celui mai important târg de tehnologie sunt pline de oameni din toate colțurile lumii, iar gadgeturile care ne fac viața mai ușoară sunt cele mai apreciate. De exemplu, ochelari de vedere ergonomici lansați oficial în cadrul evenimentului. Producătorii nu promit doar un confort sporit. Cel care îi poartă vede ce vorbesc cei din jur.
Iulia IONESCU, REPORTER PROTV BUCUREȘTI: „Ceea ce vedeți acum este ceea c spun eu, prin ochelari, sub formă de subtitrări în limba italiană, iar motivul pentru care vorbesc în engleză este pentru că momentan nu este disponilă această funcție și în limba română, dar sper să fie în curând.”
Reprezentanții companiei spun că oamenii care nu aud deloc pot conecta funcția de subtitrări, pentru a citi, în aceeași limbă în care vorbește o altă persoană.
Nu lipsesc, însă, nici dispozitivele medicale. Acesta, de exemplu, este un ghid autonom conceput pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Costă 500 de dolari.
Iulia IONESCU, REPORTER PROTV BUCUREȘTI: „Acesta este un produs foarte popular aici, în Statele Unite ale Americii. Deja a fost vândut în sute de exemplare. Este dotat cu mai multe camere video, dar și senzori și practice îi îndrumă pe nevăzători atunci când sunt pe stradă. Înlocuiește obișnuitul câine ghid pe care îl vedem în preajma persoanelor cu deficiențe de vedere."
Și asta nu este tot. Acum există și produse speciale pentru dislexici. Această lampă, de exemplu, îi ajută să urmărească mai ușor cuvintele atunci când citesc. Iar un astfel de monitor poate fi reglat în funcție de preferințele persoanele care întâmpină dificultăți în urmărirea cuvintelor.
„Prin această telecomandă putem adapta frecvența produsului în așa fel încât să fie mai stroboscopic sau mai puțin, iar scopul este să găsim această frecvență potrivită pentru fiecare dislexic.”
Și nu lipsesc nici gadget-urile pe seama cărora participanții la târg mai mult se amuză.
Iulia IONESCU, REPORTER PROTV BUCUREȘTI: „Aceasta nu este o mască obișnuită. Poate să-mi detecteze emoțiile și să mă ajute să comunic mai ușor cu cei din preajma mea.”
De la ediția din acest an nu lipsesc nici gadgeturile pentru copii sau cele pentru animale.