Posibila realegere a președintei Maia Sandu și aprobarea referendumului pro-UE din 20 octombrie 2024 nu vor consfinți definitiv calea Republicii Moldova către Uniunea Europeană, scrie Institutul pentru Studiul Războiului. Analiștii de la Washington avertizează că Moscova va continua eforturile pentru a deraia parcursul european al țării noastre. Amenințarea unei invazii rusești prin Ucraina este în prezent extrem de redusă, dar condițiile actuale se pot schimba în viitor, permițând Rusiei să invadeze și să ocupe mai mult din Moldova decât în prezent, precizează think-tank-ul.

Publicat:17.10.2024, 20:53

Posibila realegere a președintei Maia Sandu și aprobarea referendumului pro-UE ar demonstra angajamentul pe termen lung al moldovenilor față de aderarea țării lor la UE, complicând capacitatea Kremlinului de a-și atinge obiectivul ce urmărește restabilirea influenței asupra Chișinăului, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

Veronika PONISCJAKOVA, EXPERT UNIVERSITATEA PORTSMOUTH: “Este în interesul (n.red.-Rusiei) să mențină Moldova pro-rusă, să o mențină ca o zonă tampon.”

Aderarea Moldovei la UE ar însemna un eșec major pentru eforturile Rusiei și ar amenința stabilitatea regimului de la Kremlin, deoarece o Moldovă reformată și prosperă ar fi un alt exemplu de fost stat sovietic care beneficiază de integrarea occidentală, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

Laurențiu PLEȘCA, COORDONATOR BIROUL DIN BUCUREȘTI AL GERMAN MARSHALL FUND: “Pentru Federația Rusa aceste alegeri sunt foarte importante deoarece dacă moldovenii vor vota în marea lor majoritate pentru integrarea europeană, vectorul pro-rus nu va fi atât de important pentru cetățeni și Chișinăul va fi într-o poziție mai bună ce ține de stabilitate, procese democratice și consolidarea instituțiilor.”

Astfel Kremlinul este probabil pregătit să urmeze alte câteva strategii pentru a deraia parcursul Moldovei către UE, chiar dacă Sandu câștigă realegerea și referendumul trece. Moscova ar putea încerca spre exemplu să influențeze viitoarele alegeri parlamentare  pentru a aduce la putere politicieni favorabili Kremlinului, care pot deraia aderarea Moldovei la UE, scriu analiștii.

Vlad LUPAN, FOST AMBASADOR AL MOLDOVEI PE LÂNGĂ NAȚIUNILE UNITE: “Aceste alegeri nu sunt scopul final. Scopul final sunt alegerile din iunie anul 2025, alegerile parlamentare din 2025.”

Georgia servește drept precedent al unui fost stat sovietic în care politicieni și partide favorabile Kremlinului au câștigat o majoritate parlamentară în pofida opiniilor pro-UE ale președintelui și ale majorității populației, iar Kremlinul ar putea utiliza campanii de influență pentru a crea o situație similară în Moldova în viitor.

Laurențiu PLEȘCA, COORDONATOR BIROUL DIN BUCUREȘTI AL GERMAN MARSHALL FUND: “Va periclita statutul de țară candidat, care a fost garantat în martie 2022, dar și va bloca asistența europeană și poate opri negocierile de aderare care au început în iunie 2023.”

Dacă Moscova își atinge obiectivele dorite în Ucraina, este posibil ca Kremlinul să lanseze o invazie la scară largă a Moldovei în viitor, avertizează analiștii.

Stefan WOLFF, EXPERT IN SECURITATE: “Având o bază pentru truple sale în Moldova asta mereu îi va oferi Rusiei oportunitatea de a exercita presiuni asupra Moldovei.”

Kremlinul ar putea încerca de asemenea să exploateze relația sa populația din Autonomia Găgăuză.

Mariey HELETIY, ANALIST POLITIC: “Este o altă regiune care poate fi ușor manipulată pentru a întoarce Moldova din parcursul său european”

Rusia poate de asemenea încerca să își folosească influența pentru a instala la Curtea Constituțională judecători favorabili Kremlinului în 2025, când vor expira mandatele mai multor judecători, pentru a reveni în viitor asupra hotărârilor Curții din 2024 privind referendumul UE. Kremlinul ar putea încerca de asemenea influențarea statelor membre UE, iar unii membri ar putea să nu aprobe aderarea Moldovei fără regiunea transnistreană. Iar Rusia poate desfășura operațiuni hibride menite să insufle teamă statelor UE cu privire la posibilele pericole a trupelor ruse în Republica Moldova.