Una dintre cele mai populare destinații din Grecia, Santorini, a fost afectată de replici seismice în noaptea de duminică spre luni. Numeroși localnici au ales să își petreacă noaptea în aer liber sau în mașini, potrivit presei internaționale, citată de Agerpres, potrivit adevarul.ro.

Publicat:03.02.2025, 11:45

De câteva zile, Santorini este lovită de seisme, precum și alte zone din Arhipelagul Cicladelor. Luni dimineață, la ora locală 07:10 (05:10 GMT), un cutremur cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter s-a produs în zona maritimă nord-vestică a insulei Anafi, aflată în apropierea Santorini, conform datelor furnizate de Institutul de geodinamică al Observatorului Național din Atena. Duminică, cutremure de magnitudine 4,1 şi 4,5 au zguduit regiunea.

Președintele Organizației pentru Planificare și Protecție împotriva Seismelor (OASP), Efthimios Lekka, nu exclude posibilitatea unui cutremur cu magnitudine peste 5 grade pe scara Richter. Totuși, el a declarat pentru televiziunea publică ERT că probabilitatea unui seism de 5,5 este redusă și că „în niciun caz” nu ar putea avea loc un cutremur de peste 6 grade.

Speriați de mișcările tectonice, mulți locuitori au ales să doarmă în mașini sau în zone sigure desemnate de autorități, iar alții s-au grăbit să părăsească insula cu feribotul și avionul, temându-se de un posibil tsunami, potrivit site-ului ProtoThema.

Autoritățile au decis închiderea tuturor școlilor luni, iar populația a fost sfătuită să rămână vigilentă, să evite anumite porturi și să golească piscinele. Specialiștii au subliniat că aceste cutremure sunt cauzate de activitatea tectonică, nu de cea vulcanică.

Santorini, cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase și pentru hotelurile de lux, a atras anul trecut 3,4 milioane de turiști, ridicând semne de întrebare cu privire la impactul supraturismului. Insula a fost grav afectată de un cutremur devastator în 1956, cu magnitudinea de 7,5, care a provocat moartea a aproximativ 50 de persoane și un tsunami. Relieful actual al insulei Santorini s-a format în urma unei puternice erupții vulcanice, care a avut loc în jurul anului 1600 î.Hr.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.