Confruntându-se cu o posibilă interdicție în Statele Unite, soarta TikTok va fi decisă de Curtea Supremă într-un caz dezbătut vineri, unul care opune drepturile la libera exprimare preocupărilor de securitate națională legate de această platformă de videoclipuri scurte deținută de compania chineză ByteDance, scrie Reuters, conform hotnews.ro.

Publicat:10.01.2025, 14:52

TikTok și ByteDance, împreună cu câțiva utilizatori care postează conținut pe aplicație, contestă o lege care ar obliga vânzarea platformei de social media până pe 19 ianuarie sau ar interzice-o în Statele Unite. Legea a fost adoptată de Congres cu sprijin bipartizan solid anul trecut și promulgată de președintele democrat Joe Biden, aflat la final de mandat. Administrația lui Biden apără legea în dosarul ajuns la Curtea Supremă.

O instanță inferioară a respins argumentul susținut de contestatarii legii conform căruia aceasta încalcă protecția Primului Amendament al Constituției SUA împotriva restrângerii libertății de exprimare de către guvern.

Dezbaterea în fața Curții Supreme vine pe fondul tensiunilor comerciale în creștere între cele mai mari două economii ale lumii. Republicanul Donald Trump, care urmează să înceapă al doilea mandat ca președinte pe 20 ianuarie, se opune interdicției, însă unii analiști consideră că această opoziție a sa este motivată de faptul că ar dori să folosească soarta TikTok în negocierile comerciale cu China.

Curtea Supremă este pregătită să cântărească între preocupările legate de drepturile la libera exprimare și implicațiile pentru securitatea națională în cazul unei platforme de social media cu proprietari străini care colectează date de la 170 de milioane de utilizatori americani. Aproximativ jumătate din populația SUA are cont pe TikTok.

TikTok, în centrul unei dezbateri despre libertatea de exprimare și securitatea națională

Departamentul de Justiție a declarat că TikTok reprezintă o amenințare gravă la adresa securității naționale a SUA din cauza riscului ca Beijingul să folosească această uriașă bază de date despre americani pentru spionaj sau șantaj, ori să manipuleze în secret conținutul vizualizat pe aplicație pentru a-și promova interesele.

Platforma, cunoscută pentru algoritmul său puternic care personalizează videoclipurile pentru utilizatori, a afirmat că interdicția ar afecta baza sa de utilizatori, agenții de publicitate, creatorii de conținut și personalul. TikTok are 7.000 de angajați în SUA.

Potrivit contestatarilor, adoptarea legii amenință nu doar drepturile Primului Amendament pentru TikTok și utilizatorii săi, ci și „întreaga națiune”. Platforma este descrisă drept „una dintre cele mai semnificative platforme de exprimare din America”, iar TikTok și ByteDance au declarat într-un document oficial că legea este „în război cu Primul Amendament”.

Mai multe grupuri de apărare a libertății de exprimare și organizații libertariene susțin contestarea legii. În timp ce Trump a promis să „salveze” platforma, mulți dintre aliații săi republicani sprijină interdicția.

Trump vrea ca administrația sa să poată decide în privința aplicației populare

Departamentul de Justiție a argumentat că legea vizează controlul aplicației de către un adversar străin, nu exprimarea liberă protejată de Constituție, și că TikTok ar putea continua să funcționeze în aceeași formă dacă ar fi eliberată de controlul Chinei.

„Nimeni nu contestă faptul că China caută să submineze interesele SUA acumulând date sensibile despre americani și angajându-se în operațiuni de influență ascunsă și malițioasă”, a afirmat departamentul într-un document oficial, descriind aplicația drept „un instrument puternic pentru spionaj.”

TikTok, ByteDance și utilizatorii aplicației, solicitând o hotărâre care să suspende interdicția, contestă decizia Curții de Apel a Districtului Columbia din 6 decembrie care a susținut legalitatea legii.

Pe 27 decembrie, Trump a cerut Curții Supreme să suspende termenul limită din 19 ianuarie pentru vânzarea forțată a aplicației, oferind administrației ce urmează să intre în funcție oportunitatea de a găsi o soluție politică pentru problemele din acest caz. Departamentul de Justiție a îndemnat însă instanța să respingă această cerere.

Curtea Supremă, compusă dintr-o majoritate conservatoare de 6-3, include trei judecători numiți de Trump în timpul primului său mandat.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.