Iran nu va ceda în fața presiunilor și sancțiunilor exercitate de Washington, a declarat ministrul de externe din Republica Islamică, marți, după o întrevedere cu omologul său rus, la câteva zile după primele discuții purtate de Rusia și SUA în contextul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, relatează hotnews.ro.

Publicat:25.02.2025, 16:46

În timpul vizitei de o zi în Iran, ministrul rus al afacerilor externe a discutat cu omologul său iranian, Abbas Araghchi, despre teme bilaterale și regionale. Șeful diplomației iraniene a confirmat că unul dintre subiecte a fost programul nuclear al Republicii Islamice și că discuțiile vor continua.

SUA a introdus luni un nou val de sancțiuni împotriva Iranului, vizând industria petrolieră a țării, principala sursă de venit.

Președintele Donald Trump și-a reluat campania de „presiune maximă” împotriva Iranului în această lună, iar o parte dintre eforturi se concentrează pe a reduce la zero exporturile petroliere iraniene, restabilind astfel o politică dură pe care o practicase și în primul mandat la Casa Albă.

Iranul exclude posibilitatea unor „negocieri directe cu SUA”

„Poziția Iranului cu privire la discuțiile nucleare este clară și nu vom negocia sub presiune și sancțiuni”, a declarat ministrul Araghchi, într-o conferință comună de presă cu Serghei Lavrov.

„Nu există nicio posibilitate de negocieri directe cu SUA atâta timp cât presiunea maximă este aplicată astfel”, a continuat șeful diplomației iraniene.

Deși Trump a declarat că i-ar plăcea să ajungă la o înțelegere cu Iran, liderul suprem al țării, Ayatollah Ali Khamenei, a afirmat în această lună că discuțiile cu SUA nu ar fi „inteligente, înțelepte sau onorante”. Chiar și așa, a evitat să reînnoiască interdicția care viza discuțiile directe cu Washingtonul în primul mandat al actualului președinte american.

În 2018, în prima perioadă petrecută de Trump la Casa Albă, liderul american a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul și a reintrodus sancțiuni care au paralizat economia iraniană. De atunci, Teheranul a încălcat limitările pe care le prevedea pactul semnat în 2015 cu SUA și alte puteri, iar eforturile administrației Biden de a-l readuce la viață au eșuat.

După izbucnirea războiului din Ucraina, Moscova și Teheranul au dezvoltat legături mai puternice în sectorul apărării, un aspect care a înfuriat Occidentul.

„Cooperarea noastră va fi în diverse domenii, inclusiv energie, comerț, turism și multe alte zone”, a mai declarat ministrul iranian al afacerilor externe, Araghchi.