Israelul a confirmat că liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis într-un bombardament în Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că moartea acestuia oferă șansa păcii în Orientul Mijlociu, dar a avertizat că războiul din Fâșia Gaza nu s-a încheiat. Gruparea militantă libaneză Hezbollah a anunţat că trece într-o nouă fază, amplificată, a războiului împotriva Israelului, după uciderea liderului Hamas,. La rândul său, Iranul a transmis că spiritul de rezistenţă va fi întărit. 

Publicat:18.10.2024, 11:48

Armata israeliană a publicat o scurtă înregistrare, realizată cu ajutorul unei drone, în care susține că apare Yahya Sinwar, cu doar câteva clipe înainte că să fie ucis. Autoritățile de la Tel Aviv spun că l-au urmărit timp de un an înainte de a fi eliminat. Anunțul oficial a fost făcut abia după ce analizele ADN au atestat că într-adevar a fost eliminată principala țintă din Gaza.

Aliza RAZIEL, COMISAR ADJUNCT ȘI ȘEF AL UNITĂȚII CRIMINALISTICE A POLIȚIEI ISRAELIENE: „Institutul de Cercetări Criminale a produs un profil ADN, pe care l-am introdus în baza de date ADN a Poliției Israelului și am găsit o potrivire cu datele lui Yahya Sinwar.”

Israelienii aveau mostrele genetice ale lui Sinwar de când acesta a fost deținut într-una dintre închisorile din regiune. El a fost arestat în 1988 pentru rolul jucat în uciderea a doi soldați israelieni și a patru cetățeni palestinieni, suspectați de colaborare cu Israelul. A stat în temniță mai mult de două decenii. A fost eliberat în 2011, alături de peste o mie de deținuți palestinieni, în schimbul unui soldat evreu. 

 Benjamin NETANYAHU, PRIM-MINISTRUL ISRAELULUI:„Deși acesta nu este sfârșitul războiului din Gaza, este începutul sfârșitului. Pentru oamenii din Fâșia Gaza am un mesaj simplu: acest război se poate termina mâine, se poate termina dacă Hamas își depune armele și ne eliberează ostaticii.”   

Lideri din întreaga lume și-au exprimat totuși speranța că acest moment ar putea să însemne sfârșitul războiului.

Joe BIDEN, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „ Este o zi bună pentru întreaga lume. L-am sunat pe Benjamin Netanyahu pentru a-l felicita că l-a prins pe Sinwar. Avea mult sânge pe mâini - sânge american, sânge israelian și al altor cetățeni. / Acum este momentul să treacă mai departe, i-am spus să se îndrepte către o încetare a focului în Fâșia Gaza. ”

Hamas l-a ales la conducere pe Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, după ce israelienii l-au ucis pe liderul politic al grupării, Ismail Haniyeh, pe 31 iulie, în Teheran. Oficialii de la Ierusalim consideră că acesta a avut un rol cheie în planificarea și executarea raidurilor grupării teroriste din 7 octombrie 2023. Atunci, 1.200 de oameni au fost uciși.

 Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.