Israelul ar putea ataca preventiv facilitățile nucleare ale Iranului până la jumătatea anului, potrivit unor rapoarte ale serviciilor de informații americane, citate de Washington Post. O astfel de acțiune ar întârzia programul nuclear iranian cu câteva săptămâni sau luni, dar ar putea declanșa o escaladare a conflictelor în regiune, transmite adevarul.ro.
Cotidianul american Washington Post menționează că guvernul israelian, CIA și alte agenții de informații americane au refuzat să comenteze. Totuși, Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că administrația Trump „nu va permite Iranului să obțină o armă nucleară.”
„Deşi preferă să negocieze pașnic o soluționare a problemelor de lungă durată ale Americii cu regimul iranian, el nu va aștepta la infinit dacă Iranul nu este dispus să negocieze, și asta curând”, a declarat Brian Hughes.
Cel mai detaliat raport al serviciilor de informații, realizat la începutul lunii ianuarie de directoratul de informații secrete și Agenția de Informații pentru Apărare, avertizează că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene de la Fordow și Natanz.
Potrivit unor oficiali americani, Israelul consideră că atacul aerian din octombrie asupra Iranului a slăbit apărarea antiaeriană a Teheranului, lăsând țara vulnerabilă la o nouă lovitură. Washington Post nu a dezvăluit identitatea surselor citate.
Conflictul Iran-Israel a escaladat
Anul trecut, Iranul și Israelul au fost implicate într-o serie de atacuri și represalii, pe fondul războiului dintre Israel și gruparea Hamas din Fâșia Gaza.
Conform rapoartelor serviciilor de informații, două posibile scenarii de atac ar necesita sprijinul Statelor Unite, inclusiv asistență pentru realimentarea aeronavelor și furnizarea de informații secrete, scrie Washington Post.
Într-un interviu acordat Fox News, președintele american Donald Trump a declarat că ar prefera un acord diplomatic cu Iranul pentru a-i bloca accesul la arme nucleare, susținând că și Iranul ar opta pentru o înțelegere în locul unui conflict militar.
Revenirea la acordul nuclear, un proces dificil
În timpul administrației Obama, SUA și aliații europeni au negociat un acord cu Iranul pentru a stopa programul său nuclear. Totuși, în 2018, Trump a retras SUA din acest acord, la îndemnul premierului israelian Benjamin Netanyahu, și a impus noi sancțiuni asupra Teheranului.
De atunci, Iranul și-a reluat activitățile nucleare și continuă să îmbogățească uraniu, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ONU. În încercarea de a relansa negocierile, reprezentanți ai Iranului, Regatului Unit, Franței și Germaniei s-au întâlnit la Geneva, a declarat ministrul de externe iranian, Abbas Araqchi, pentru televiziunea de stat iraniană la începutul anului.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.