Prăbușirea rapidă a regimului al-Assad, sprijint de Kremlin reprezintă o înfrângere politică strategică pentru Moscova și a aruncat Kremlinul într-o criză. Scrie Institutul pentru Studiul Războiului, în contextul în care Rusia încearcă să își păstreze bazele militare strategice din Siria. Între timp liderii din întreaga lume continuă să fie cu ochii pe Siria. Președintele american, Joe Biden, a transmis că Statele Unite vor încerca să asigure o tranziţie către o Sirie independentă.
Joe Biden a spus că Statele Unite vor colabora cu partenerii din Siria pentru a gestiona riscurile după înlăturarea regimului Assad.
Joe BIDEN, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „Acest regim a brutalizat, a torturat și a ucis sute de mii de sirieni nevinovați. Căderea lui este un act fundamental de justiție. Este o oportunitate istorică pentru poporul sirian, care a suferit atât de mult timp, de a-și construi un viitor mai bun pentru țara lor mândră. Dar, este, de asemenea, un moment de risc și incertitudine.”
Și alți lideri ai lumii au salutat căderea regimului de la Damasc.
Olaf SCHOLZ, CANCELARUL GERMAN: „Acum ei au șansa să-și reconstruiască țara și să pornească pe calea păcii.”
Keir STARMER, PREMIERUL MARII BRITANII: „Salut faptul că Assad a plecat. Poporul sirian a trebuit să suporte regimul său brutal mult prea mult timp.”
UE este pregătită să ajute la reconstrucția unei Sirii care să apere minoritățile, după căderea lui Bashar al-Assad, anunță șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Odată cu căderea regimului din Siria, autoritățile israeliene nu au stat mult pe gânduri și au trimis forțele terestre în Siria, pentru prim dată în jumătate de secol. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a ordonat armatei israeliene să preia controlul zonei-tampon a Platoului Golan şi a unor poziţii strategice adiacente.
De altfel Israelul a efectuat și atacuri aeriene asupra Damascului împotriva unui complex de securitate și a unui centru de cercetare guvernamental despre care a spus că a fost folosit de Iran pentru a dezvolta rachete.
Au apărut și imagini cum Israelul își întărește frontiera cu Siria. Ofensiva forțelor rebele a umilit aliații regimului Assad. În primul rând, pe ruși, care au o bază navală în vestul țării. Deși Moscova spune că bazele sale din Siria sunt în siguranță. Analizele Institutului pentru Studiul Războiului și chiar ale bloggerilor ruși de război pun însă sub semnul întrebării prezența militară rusă în regiune. Institutul a mai menționat de asemenea că Moscova ar fi obținut un acord cu liderii opoziției siriene pentru a asigura securitatea bazelor militare din Siria.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.