Vladimir Putin a restricționat libertatea de exprimare în Rusia la un nivel nemaiîntâlnit din era sovietică. El a blocat Facebook, Instragram, Twitter și TikTok, iar în prezent, potrivit The New York Times (NYT), președintele rus vizează ultima platformă tehnologică occidentală rămasă în țara sa: YouTube, citată de hotnews.ro.

Publicat:02.02.2025, 12:00

Deși nu a fost interzisă oficial, platforma video americană, care are peste 2,5 miliarde de utilizatori în întreaga lume, a stârnit furia autorităților ruse, care o consideră o poartă de acces incontrolabilă către conținutul anti-război. De asemenea, Kremlinul a criticat YouTube pentru eliminarea canalelor de propagandă rusească, precum și a videoclipurilor muzicienilor ruși supuși sancțiunilor occidentale.

Astfel că în vara anului trecut utilizatorii ruși au înregistrat o încetinire semnificativă a YouTube, în special pe conexiunile de internet de tip desktop. Experții în internet au afirmat că scăderea bruscă și simultană a traficului poate fi explicată doar prin restricționarea deliberată a serviciului din partea autorităților ruse.

În decembrie, încetinirea intenționată a serviciului s-a extins la o parte mai mare a internetului, inclusiv la rețelele mobile. Milioane de ruși care au încercat să acceseze videoclipuri au raportat că acestea s-au încarcat prea greu sau au fost prea pixelate pentru a le putea viziona.

Philipp Dietrich, analist la Consiliul german pentru relații externe, a declarat că „nu există nicio îndoială cu privire la faptul că acest lucru este provocat de om”, potrivit NYT.

YouTube, văzut ca o amenințare din cauza conținutului anti-Putin

Atacul împotriva YouTube a avut rezultate mixte, demonstrând problemele cu care se confruntă Moscova pentru a elimina o piatră de temelie a internetului rusesc, produsă în America, care a fost considerată ani de zile ca fiind practic prea mare pentru a fi interzisă.

YouTube este de ani de zile un element de bază în viața de zi cu zi a multor ruși, transmițând totul – de la filme sovietice vechi, la emisiuni politice anti-Kremlin. Potrivit grupului de cercetare MediaScope, aproximativ 96 de milioane de ruși cu vârsta de peste 12 ani, adică în jur 79% din populația cu această vârstă, vizitau platforma lunar până în iulie, înainte de începerea încetinirii serviciului.

Dar relația dintre Kremlin și Google, care deține YouTube, este tensionată de ani de zile. Emisiunile virale cutremurătoare de pe YouTube l-au transformat pe Alexei Navalnîi , figură a opoziției ruse, într-o amenințare semnificativă pentru Kremlin. Investigația sa privind corupția într-un palat de la Marea Neagră construit pentru Putin, publicată pe YouTube la începutul anului 2021, a atras 133 de milioane de vizualizări în ultimii patru ani, subliniind puterea platformei.

Pe de altă parte, restricționarea platformei pare să fi funcționat. Conform datelor publice publicate de Google, compania mamă a serviciului de streaming, traficul de internet rusesc către YouTube este mai mic de o treime din ceea ce era anul trecut pe vremea aceasta. VK, rețeaua de social media controlată de stat, propune o alternativă internă la YouTube, cunoscută sub numele de VK Video, și a anunțat creșteri ale traficului.

Soluția găsită de ruși

Numeroși ruși pasionați de tehnologie continuă să acceseze YouTube utilizând rețele private virtuale sau VPN-uri. Aceste instrumente direcționează traficul de internet printr-o altă țară, ceea ce înseamnă că acesta nu apare în datele Google ca „utilizare” rusească. De asemenea, acestea criptează traficul utilizatorilor și le protejează identitatea.

De asemenea, împiedicarea accesului la YouTube s-a dovedit neuniformă în rândul sutelor de furnizori de internet din Rusia, astfel că unii ruși pot accesa direct videoclipurile YouTube, chiar și fără VPN-uri.

Emisiunile politice critice la adresa Kremlinului filmate în afara Rusiei au înregistrat scăderi de trafic relativ minime din cauza încetinirii serviciului, potrivit jurnalistului rus Dmitri Kolezev, care urmărește emisiunile prin intermediul unui produs numit YouScore. Acest lucru se datorează probabil faptului că telespectatorii lor din Rusia, care sunt deosebit de motivați să vadă conținut anti-Kremlin, au achiziționat rapid VPN-uri.

Conținutul de divertisment, de la desene animate pentru copii la emisiuni culinare, a înregistrat o scădere semnificativă în multe cazuri, conform site-urilor de măsurare a traficului YouTube. Telespectatorii unui astfel de conținut sunt mai puțin predispuși să achiziționeze VPN-uri și ar putea găsi ceea ce caută pe platformele de streaming rusești.

Numărul exact de ruși care utilizează VPN-uri este neclar. Mikhail Klimarev, director executiv al Internet Protection Society, un grup pentru drepturile digitale cu sediul în Europa, a estimat că mai mult de jumătate dintre utilizatorii ruși de internet, adică aproximativ 60 de milioane de persoane, știu cel puțin ce este un VPN și spun că sunt capabili să utilizeze unul.

„Oamenii vor învăța să utilizeze VPN-urile datorită YouTube și vor descoperi că există mult mai mult pe internet decât ceea ce primesc pe internetul rusesc obișnuit. Este pur și simplu de calitate superioară, există pur și simplu mai multe oportunități, mai mult acces la conținut”, a spus Klimarev.

Rețelele controlate de stat și pericolul „bulei de informații”

Cu toate acestea, încetinirea serviciilor îi determină pe mulți ruși să apeleze la platforme interne controlate de stat, precum VK și RuTube, pentru a consuma cel puțin o parte din conținutul pe care obișnuiau să îl urmărească pe YouTube. Aceasta este o bifurcație a internetului dorită de Kremlin.

„Noi numim acest fenomen un splinternet”, a declarat Anastasiya Zhyrmont, manager de politici pentru Europa de Est și Asia Centrală în cadrul grupului pentru drepturi digitale Access Now. Aceștia încearcă „să scindeze internetul și să își construiască propriul ecosistem”, a spus ea.

Ilya Shepelin, un jurnalist rus în exil care realizează videoclipuri populare pe YouTube care denigrează propaganda de stat, se teme că doar rușii cu orientare politică dispuși să treacă prin procesul de creare și plată a unor VPN-uri de calitate vor ajunge să rămână pe YouTube, restul migrând către un internet național controlat de stat pentru petrecerea timpului liber, unde nu vor avea ocazia să vadă videoclipuri politice critice la adresa statului. Rezultatul, a spus el, ar fi „un fel de bulă de informații” în care creatorii de videoclipuri nu vor „ajunge la cetățeanul rus de rând”.

Conflictul Kremlin-Google

Invazia Ucrainei de către Rusia, la începutul anului 2022, a intensificat semnificativ conflictul dintre Kremlin și Google. Compania a blocat la nivel global peste 1.000 de canale de propagandă sponsorizate de statul rus, inclusiv peste 5,5 milioane de videoclipuri, potrivit YouTube. Aceasta a suspendat reclamele afișate pe YouTube pentru utilizatorii din Rusia, precum și difuzarea de reclame de către agenții de publicitate cu sediul în Rusia pentru utilizatorii din întreaga lume.

Google a negat în mod regulat cererile autorităților ruse de a elimina conținutul. De exemplu, după ce Putin a anunțat o mobilizare în septembrie 2022 pentru a-și consolida forțele aflate în dificultate în Ucraina, autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia a solicitat Google să elimine 63 de videoclipuri de pe YouTube referitoare la mobilizarea nepopulară. Google a declarat că a fost de acord să elimine doar unul, deoarece clipul recomanda utilizarea de otravă pentru a evita mobilizarea.

De asemenea, autoritățile ruse au aplicat amenzi tot mai mari companiei Google. În iulie, Google a stârnit furia Kremlinului atunci când s-a conformat sancțiunilor Uniunii Europene împotriva muzicienilor pro-Kremlin și le-a eliminat canalele și videoclipurile. Impedimentele de serviciu au început la scurt timp după aceea.

Luni trecută, Vladimir Putin a acuzat YouTube și Google că îndeplinesc ordinele guvernului american prin furnizarea de videoclipuri cu orientare politică rușilor care caută conținut cultural și muzical. „Dacă vor să lucreze aici, să acționeze în conformitate cu legile Federației Ruse”, a spus el.

De asemenea, președintele rus a dat vina pe Google pentru întreruperile YouTube de anul trecut, spunând că societatea nu și-a întreținut infrastructura în Rusia de când s-a retras de pe piață. Google neagă faptul că problemele tehnice au fost responsabile pentru încetinire.

Autoritățile ruse au intensificat o campanie de lungă durată împotriva serviciilor VPN, care, dacă este eficientă, ar putea reduce și mai mult accesul rușilor la YouTube și la alte platforme tehnologice occidentale.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.