La 38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl  în lume se discută tot mai mult despre arme nucleare și riscul unui război nuclear. Ziua Într-un filmulet de un minut, președintele Volodimir Zelenski a spus că rușii sunt cei care acum amenință o lume întreagă cu un astfel de atac. Avaria a fost numită de Organizația Națiunilor Unite cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.

Publicat:26.04.2024, 19:22

„-Da.
-Ce arde acolo la voi?
-Arde unul din reactoarele centrale. Ridică oamenii!”

La 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 de la Centrala nucleară de la Cernobîl, Ucraina, a scăpat de sub control în timpul unui test la putere mică, ceea ce a dus la o explozie și un incendiu care au distrus clădirea reactorului și au eliberat cantități mari de radiații în atmosferă.  

Întregul oraș Pripiati, cu o populație de peste 49 de mii de locuitori, care se afla la numai trei kilometri de centrală, a fost evacuat complet la 36 de ore după accident. În total, se crede că aproximativ 200 de mii de persoane au fost relocate în urma accidentului. Nu există date oficiale privind numărul total al victimelor acestui dezastru - se ştie, însă, că 25 de mii au murit numai după ce au participat la decontaminarea zonei. Într-un clip video în care a vorbit despre dezastrul de la Cernobîl președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că rușii care ocupă astăzi centrala nucleară de la Zaporojie, amenință zi de zi lumea întreaga cu repetarea istoriei tragice de la Cernobîl.

„ Dar din moment ce regimul totalitar în ciuda tuturor avertismentelor continuă să se mențină în forță, de parcă mâine nu ar exista, trebuie să ne opunem cu putere.”

Peste 100 de elemente radioactive au fost eliberate în atmosferă în momentul exploziei de acum 38 de ani. Iodul, stronțiul și cesiul au fost cele mai periculoase dintre elementele eliberate. Prin urmare, izotopii acestora sunt încă prezenți în zonă până acum. Aproximativ 150 de mii de kilometri pătrați din Belarus, Rusia și Ucraina sunt contaminați. Iar imaginile din zona Cernobîl amintește de un film horror și până în prezent.