Președintele Donald Trump a scris pe Twitter că „războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat”. Însă mulți economiști nu au fost de acord că o creștere puternică a taxelor poate îmbunătăți economia. În special, experții au subliniat eșecul Smoot-Hawley Tariff Act, adoptat în iunie 1930, de a proteja industriile americane de creșterea tarifelor, relatează adevarul.ro.
Deși această lege a fost adoptată la câteva luni după prăbușirea bursieră din 1929, SUA nu intraseră încă „în plin debut al Marii Depresiuni”, spune Claude Barfield, cercetător la American Enterprise Institute. Congresul și președintele Herbert Hoover au crezut că, prin creșterea taxelor pentru mii de importuri, indiferent din ce țară provin, legea va proteja fermierii americani și va favoriza economia națională. Dar experții nu au fost de acord, scrie history.com.
„Economiștii din întreaga țară au argumentat Congresului republican că acest lucru nu ar face decât să afecteze economia mondială și economia Statelor Unite”, spune Barfield. (Înainte ca partidele politice să se realinieze la mijlocul secolului al XX-lea, democrații erau partidul „comerțului liber”).
Și au avut dreptate. Deși nu a cauzat declanșarea Marii Depresiuni, a contribuit la extinderea ei. După ce președintele Hoover a promulgat legea, acțiunile au scăzut până la 140.
Alte țări au reacționat la tarifele impuse de Statele Unite prin creșterea restricțiilor asupra comerțului internațional, ceea ce a îngreunat ieșirea Statelor Unite din depresie. Importurile au devenit în mare măsură inaccesibile, iar persoanele care își pierduseră locurile de muncă își puteau permite să cumpere doar produse naționale. Comerțul mondial a scăzut cu 65 %.
De fapt, Smoot-Hawley Tariff Act „a prelungit criza [depresia] și, posibil, a adâncit-o în întreaga lume, nu doar în Statele Unite, ci și în alte țări”, spune el.
În cele din urmă, acest lucru a influențat politicile comerciale pe termen lung ale țării. Începând cu Legea privind acordurile comerciale reciproce din 1934 și continuând cu alte legi de-a lungul secolului, Statele Unite au început să negocieze politicile comerciale în mod individual cu țările, în loc să impună tarife unilaterale la nivel general.
America a folosit reducerea taxelor ca monedă de schimb. „Ceea ce făceam era să spunem unei țări: „Dacă reduceți taxele pentru așa și așa, noi vom reduce tarifele noastre””, spune Barfield. „Astfel, între 1935 și 1941 a fost negociat un întreg grup de acorduri de reciprocitate”.
Premisa era că negocierea de acorduri cu alte țări pentru reducerea taxelor promovează creșterea economică. Începând din 1945, atât președinții republicani, cât și cei democrați au încercat să reducă barierele comerciale și să negocieze acorduri de reciprocitate. Aceste eforturi au fost reflectate în Acordul General pentru Tarife și Comerț, Organizația Mondială a Comerțului și Acordul Nord-American de Liber Schimb, noteză history.com.
Ce se întâmplă în prezent
Revenind la zilele noastre, sâmbătă, Donald Trump a semnat decretele privind tarifele împotriva Canadei, Mexicului și Chinei. Produsele canadiene și mexicane vor fi impozitate cu 25% – cu excepția hidrocarburilor canadiene, impozitate cu 10%. Mărfurile chinezești vor fi impozitate cu 10%. Dar și europenii trebuie să se pregătească pentru tarife. „Nimic din toate acestea nu ar trebui să se întâmple în cadrul acordului comercial SUA-Mexic-Canada pe care Trump l-a negociat și semnat în primul său mandat. Dorința SUA de a-și ignora obligațiile din tratat, chiar și cu prietenii, nu va face alte țări dornice să facă înțelegeri. Poate că Trump va pretinde victoria și se va retrage câștigând niște concesii simbolice. Dar dacă un război comercial nord-american persistă, se va califica drept unul dintre cele mai stupide din istorie”, scrie The Wall Street Journal.
”Dacă planurile nu au fost o surpriză, ele au reprezentat totuși o lovitură uluitoare pentru multe afaceri, în special pentru cele din America de Nord. Cele trei țări au devenit strâns legate din punct de vedere economic după decenii de comerț liber în temeiul unui tratat semnat în anii 1990.
Economiștii spun că lovitura tarifelor ar putea împinge economiile Mexicului și Canadei în recesiune. Pentru Canada și Mexic, presiunea internă pentru răzbunare va fi puternică, iar asta va complica posibilitatea unei soluții negociate”.
”De partea industrială, moralul este cel mai scăzut. Furnizorii canadieni de piese auto se așteaptă la închiderea fabricilor în Canada, precum și în Detroit. Rafinăriile de petrol canadiene sau mexicane cu sedii în Statele Unite nu sunt încă capabile să exploateze aurul negru american mai ușor. Chiar și cu un nivel de 10% al taxelor pentru petrol, șoferii americani vor simți probabil efectele măsurilor lui Trump”.
Mediul de afaceri și grupurile industriale din SUA au tras un semnal de alarmă privind noile taxe.
Companiile din sectorul auto ar putea fi grav afectat, deoarece componentele vehiculelor traversează granițele afectate acum de taxe majorate de mai multe ori înainte de asamblarea finală.
Un raport al Institutului Peterson pentru Economie Internațională sugerează că tarifele de 25% asupra Canadei și Mexicului ar încetini creșterea economică și ar accelera inflația în toate cele trei țări.
Asociația Națională a Constructorilor de Locuințe din SUA a avertizat că taxele ar putea duce la scumpirea locuințelor.
Organizația „Fermierii pentru Comerț Liber” a declarat că mulți fermieri americani se confruntă deja cu dificultăți financiare, iar adăugarea taxelor „nu va face decât să agraveze situația în majoritatea regiunilor rurale din America”.
Din cauza taxelor ar putea crește prețurile pe care le plătesc consumatorii și întreprinderile din SUA pentru bunuri care provin din Canada, Mexic și China - inclusiv electronice, jucării, pantofi, produse proaspete, cherestea și mașini. Oamenii de afaceri și cumpărătorii din SUA au început deja să facă planuri de urgență. Datele comerciale publicate la începutul acestei săptămâni au arătat o creștere bruscă a importurilor în decembrie, sugerând că unele companii au încercat să facă stocuri de bunuri înainte de a intra în vigoare noile taxe.
De asemenea, cheltuielile personale pentru bunuri de folosință îndelungată, cum ar fi mașini și televizoare, au crescut în decembrie, potrivit cifrelor publicate vineri de Departamentul de Comerț. Mexic este unul dintre cei mai mari producători de televizoare cu ecran plat”.
Bursele europene au înregistrat pierderi în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de luni. Cotația acțiunilor celor mai importanți producători europeni de automobile a scăzut puternic . În schimb, dolarul american s-a apreciat puternic, ceea ce a împins celelalte valute la cele mai scăzute valori din ultimii ani, informează Reuters.
Peso-ul mexican a coborât la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, fiind cotat la 21,2822 peso pentru un dolar, în timp ce dolarul canadian a coborât până la 1,47755 dolari canadieni pentru un dolar american, un nivel nemaivăzut după 2003.
Moneda euro s-a depreciat cu 2,3%, până la 1,0125 dolari pentru un euro, cel mai scăzut nivel înregistrat de moneda unică după luna noiembrie 2022, pe măsură ce investitorii se pregătesc ca administrația Trump să impună tarife și bunurilor din blocul comunitar.
Dolarul american s-a apreciat cu 1,1% și în raport cu francul elvețian, ajungând la cel mai bun nivel de după luna mai 2024, 0,9210 dolari pentru un franc. Similar, lira sterlină s-a depreciat cu 1% fiind cotată la 1,2264 dolari în timp ce yenul japonez a coborât până la 155,59 yeni pentru un dolar.
În paralel, bitcoin a scăzut până la 92.871 dolari, coborând sub pragul de 100.000 de dolari, până la cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni. Cotația ether a ajuns la cel mai redus nivel de la începutul lunii noiembrie, fiind cotat la 2.475,25 dolari.
Ce spune Trump
Președintele american Donald Trump a recunoscut duminică faptul că tarifele pe care le-a impus cu o zi în urmă asupra principalilor parteneri ai Statelor Unite, provocând un război comercial, îi vor face 'poate' să sufere pe americani, dar că „va merita prețul“, informează AFP.
„O să doară asta? Da, poate. Sau poate că nu. Dar vom reda măreția Americii și va merita prețul“, a scris președintele SUA, cu majuscule, pe rețeaua sa Truth Social.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.