Liderii celor mai sarace tari ale lumii s-au reunit duminica la Doha sub egida ONU, cerand ‘actiuni concrete’ impotriva saraciei extreme si exprimand uneori opinii deziluzionate in ce priveste modelul economic mondial, transmite AFP, citata de Agerpres, relateaza g4media.ro.
La conferinta, amanata de doua ori din cauza pandemiei, sunt reprezentate 33 de tari din Africa, 12 din Asia-Pacific si statul Haiti, ce fac parte din categoria statelor cel mai putin dezvoltate (LDC), creata de ONU in 1971 si care ar trebui sa le garanteze un sprijin international aparte.
‘Nu mai exista scuze’, le-a transmis secretarul general al ONU, Antonio Guterres, tarilor bogate. Niciuna dintre acestea – cu exceptia Qatarului, tara gazda – nu este prezenta la Doha cu un sef de stat sau de guvern. ‘Este timpul ca tarile dezvoltate sa isi respecte angajamentul de a furniza statelor cel mai putin dezvoltate intre 0,15 si 0,2% din venitul lor national brut’, a subliniat Guterres.
Emirul Qatarului, seicul Tamim ben Hamad Al-Thani, s-a referit la ‘absenta justitiei in relatiile intre centrele industriale avansate si periferiile lumii noastre’, cerand ‘o lume noua mai sigura, mai justa si mai libera pentru astazi si maine’.
Dar, desi la Adunarea Generala a ONU din 2022 a fost adoptat un plan de actiune, la summitul de la Doha nu este asteptata nicio contributie financiara majora.
Statele cel mai putin dezvoltate ar trebui sa beneficieze de privilegii comerciale si de un acces mai simplu la ajutoare si alte finantari. Din 1971, numarul acestor state – 24 la inceput – aproape s-a dublat.
Micul regat Bhutan ar urma sa iasa din aceasta categorie in 2023, iar Bangladesh, Laos, Nepal, Angola, Sao Tome si Principe si insulele Solomon pana in 2026.
Insa, per ansamblu, tarile sarace au regresat sub efectul crizelor recente: pandemia de COVID-19, razboiul din Ucraina, apoi inflatia preturilor la produsele alimentare si la energie.
La o jumatate de secol de la crearea statutului de LDC, ‘constatarea este fara echivoc: suntem in afara obiectivelor urmarite in majoritatea domeniilor’, a regretat presedintele statului Djibouti, Ismael Omar Guelleh.
Incepand de sambata, constatarile cele mai devastatoare s-au succedat: servicii de baza fara resurse, datorii suverane abisale, rate ale dobanzilor si logici financiare ‘pradatoare’, tari bogate incapabile sa transforme promisiunile in actiune din cauza divizarilor geopolitice sau chiar a lipsei de vointa politica.
‘Trebuie sa evaluam in mod critic eficacitatea diferitelor noastre planuri si sa luam masuri corective’, a insistat presedintele Guelleh.
‘Viziunea limitata, ingusta, debilitanta’ care reduce LDC la tari ce asteapta ajutor international trebuie abandonata, a adaugat el, cerand mai ales ‘investitii de mare randament’.
Conferinta ONU, deschisa oficial duminica dupa un summit al LDC sambata, va dura pana miercuri, 9 martie.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.