În Elveţia a început astăzi summitul care poate decide soarta războiului din Ucraina. Zeci de lideri de stat și de guvern printre care și președintele Republicii Moldova Maia Sandu participă la discuţii. De asemenea au fost invitate țări care se declară prieteni ai Rusiei precum India, Turcia și Ungaria. Rusia, în schimb, nu a fost invitată, iar China lipsește pentru că încearcă să își promoveze propria strategie de pace pentru Kiev.

Publicat:15.06.2024, 19:47

Liderii mondiali s-au alăturat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Elveţia pentru a discuta modalităţi de a pune capăt celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. În conferința de deschidere preşedintele ucrainean și-a exprimat speranța de a obține „o pace dreaptă cât mai curând posibil”.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI:  „Cred că vom asista la crearea istoriei aici la summit. Vă mulțumesc pentru acest summit. Fie ca o pace dreaptă să fie stabilită cât mai curând posibil”.

Şefi de stat şi de guvern şi alţi reprezentanţi de rang înalt din circa 100 de ţări, precum şi ai unor organizaţii internaţionale participă la summit.  Statele Unite, cel mai important aliat al Kievului este reprezentat de vicepreşedintele Kamala Harris, care s-a întalnit astăzi cu Volodimir Zelenski și a anunțat un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari, în parte pentru sectorul energetic şi situaţia umanitară a Ucrainei.

Kamala HARRIS, VICEPREȘEDINTELE STATELOR UNITE:  „Este în interesul Statelor Unite să apere valorile democratice și să înfrunte dictatorii. Este în interesul nostru să fim cu prietenii noștri, ca Ucraina.”

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI:  „Ucraina crede în puterea diplomației. Războiul nu este alegerea noastră. Este alegera lui Putin și la summitul de pace de azi vom face tot ce putem ca să ne mișcăm înainte spre o pace reală.”

În marja reuniunii din Elveția șeful biroului președintelui Ucrainei Andrei Ermak a spus că Ucraina nu este împotriva negocierilor cu Federația Rusă dar fără compromisuri cu suveranitatea și integritatea teritorială.

Andrei ERMAK, ȘEFUL BIROULUI PREȘEDINTELUI UCRAINEI:  „Fără compromis cu independența, fără compromis cu suveranitatea și integritatea teritorială, dar suntem foarte clari în ideea noastră de pace și această procedura. Astăzi și mâine liderii vor discuta despre viitorul unui plan care ne-ar plăcea să aibă la baza formula noastră, dar suntem onești și deschiși pentru orice opinie.”

Formula de pace, în zece puncte, enunţată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în toamna anului 2022 cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

În timpul acestui summit, la care Rusia nu a fost invitată şi unde China nu  participa, liderii nu vor începe negocieri de pace, dar vor încerca să facă un ”prim pas” pe calea către pace în Ucraina, au explicat autorităţile elveţiene. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.