Liderii din Uniunea Europeana, America Latina si Caraibe se confrunta, marti, cu misiunea dificila de a gasi o pozitie comuna privind razboiul declansat de Rusia in Ucraina in cadrul unui summit la Bruxelles, relateaza dpa, potrivit Agerpres

Publicat:18.07.2023, 12:59

Statele UE fac lobby pentru mai multa solidaritate fata de Ucraina si vor sa includa o condamnare a razboiului in declaratia comuna care va fi publicata la finalul intalnirii.

Dar state autoritare de stanga precum Cuba, Venezuela si Nicaragua - sustinatoare puternice ale Rusiei - se afla de asemenea la masa de negociere la Bruxelles.

„Este important sa spui ca nu poti rescrie istoria, ca Rusia a atacat Ucraina, acesta este un fapt”, a declarat premierul luxemburghez Xavier Bettel, comentand negocierile in desfasurare. „Trebuie sa ramai de partea adevarului”, a adaugat el.

Premierul irlandez Leo Varadkar a spus ca ar prefera mai degraba sa nu existe o declaratie comuna decat ca „limbajul sa nu insemne nimic”.

„Sunt destul de sigur ca vom ajunge la o concluzie favorabila”, a declarat Ralph Gonsalves, prim-ministru al statului insular Sfantul Vincentiu si Grenadinele, care prezideaza grupul celor peste 30 de state latinoamericane si caraibiene reprezentate la Bruxelles.

Unele dintre puterile economice mai mari, precum Mexic, Argentina si Brazilia, au fost de asemenea mai ezitante sa sustina Ucraina decat UE.

Presedintii mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, si argentinian, Alberto Fernandez, au condamnat agresiunea rusa, dar s-au abtinut de la a impune sanctiuni aspre Moscovei, noteaza dpa.

In schimb, ei au scos in evidenta consecintele razboiului, de exemplu preturile la alimente si pentru energie din intreaga lume. Multi lideri latinoamericani si din Caraibe fac apel la organizarea de convorbiri de pace.