În contextul unui vot fragmentat și al diversității opțiunilor politice, lideri politici din mai multe partide au indicat posibilitatea formării unui guvern de uniune națională. Și în timp ce formațiunile cu tradiție au început să se gândească la alianțe, cele care ar putea intra pentru prima oară în Parlament au încercat să se bucure timid și să aștepte numărătoarea finală.

Publicat:02.12.2024, 14:11

La sediul PSD, exit poll-urile au fost primite cu aplauze de lideri, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu.

Marcel CIOLACU, PREȘEDINTELE PSD:„Consider că trebuie să privim cu toții cu atenție rezultatul de astăzi. Este un semnal important pe care românii l-au transmis clasei politice.”

La scurt timp, social-democrații au început să schițeze posibile alianțe.

Victor NEGRESCU, COMUNICATOR POLITIC PSD:„Noi vrem o coaliție care să continue parcursul european al României. Ne așteptăm din partea partidelor democratice, pro-europene să înțeleagă că Partidul Social-Democrat poate fi factorul de echilibru în jurul cărora se poate forma o viitoare majoritate”.

Pe de altă parte, la sediul AUR, discursul lui George Simion a fost așteptat cu o rugăciune.

Într-un discurs de câteva zeci de minute, Simion a spus că așteaptă rezultatele finale înainte de a face strategii.

George SIMION, PREȘEDINTELE AUR:„Credem că valorile noastre naționale au vorbit și dragostea noastră de țara își are rădăcinile în curajul, sacrificiul și demnitatea acestui popor”.

La PNL, primele estimări au fost urmărite pe ecranele din curte. A urmat discursul președintelui interimar, Ilie Bolojan, care a a declarat că în urma votului de duminică cel mai probabil se va lua în discuţie o coaliţie de guvernare și că PNL este dispus să participe la această coaliţie.

Ilie BOLOJAN, PREȘEDINTELE INTERIMAR PNL: „Sper și sunt convins că în zilele următoare partidele politice responsabile trebuie să se întâlnească și să vadă care este formula de guvernare care poate duce România înainte”.

În tabăra USR  a planat incertitudinea.  Elena Lasconi, candidatul USR la prezidențiale, a subliniat importanța menținerii direcției pro-europene a României și a sugerat că un guvern de uniune națională este o opțiune viabilă pentru a proteja această traiectorie.

Elena LASCONI, PREȘEDINTELE USR: „Trebuie să facem pe bune o schimbare și să rescriem elita politică și de asemenea, foarte important, să dăm mai mult credit elitei intelectuale și culturale din țara asta”.

Robert HOARĂ, CORESPONDENT PRO TV:„Pe masa celor de la USR s-au creionat mai multe scenarii pentru săptămâna următoare. Miza este destul de mare pentru că în funcție de negocieri își vor putea da seama cu cine ar putea face o coaliție în viitor parlament.”

Ionuț MOȘTEANU, LIDERUL USR CAMERA DEPUTAȚILOR:„Cu siguranță vom discuta cu UDRM și PNL am spus asta de nenumărate ori. Cu siguranță și cu PSD pentru susținerea în turul 2 pentru Elena Lasconi. Cu toate partidele care până acum și-au arătat poziționarea fermă PRO-Europeană”.

La UDMR, fostul vicepremier Kelemen Hunor a afirmat că UDMR este gata se discute despe formarea unei coaliții.

Kelemen HUNOR, PREȘEDINTE UDMR:„Vrem să avem un cuvânt de spus în ceea ce privește direcția în care va merge România, direcția în care va evolua țara noastră”.

Cunoscutul politolog Cristian Pîrvulescu consideră că rezultatele alegerilor de ieri  indică o victorie categorică a extremei drepte, o victorie a Tik-Tok-ului. Fragmentarea viitorului Parlament nu este o veste neaparat proastă, iar valul extremist care amenința să înghită România nu s-a mai ridicat, punctează alți analiști. Totul depinde acum de cine ajunge președinte: Elena Lasconi sau Călin Georgescu? Viitorul președinte va desemna candidatul pentru funcția de premier. Acel candidat va trebui să strângă în jurul său o majoritate.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.