Liderii statelor membre UE sprijină puternic Republica Moldova înainte de votul de duminică și critică dur ingerințele la care Rusia recurge în mod constant pentru a încerca să submineze alegerile democratice și opțiunea poporului Republicii Moldova. Spune declarația finală a summitului UE, care i-a reunit pe liderii statelor membre la Bruxelles.

Publicat:18.10.2024, 16:27

Consiliul European subliniază sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru Republica Moldova și pentru procesul său de aderare, arată concluziile Consiliului European. Liderii statelor membre critică dur și ceea ce ei numesc ingerința Rusiei în alegerile din Republica Moldova.

„Consiliul European condamnă acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine la care Rusia recurge în mod constant pentru a încerca să submineze alegerile democratice și opțiunea poporului Republicii Moldova pentru un viitor european prosper, stabil și pașnic.”

Emmanuel MACRON, PREȘEDINTELE FRANȚEI: „În contextul alegerilor prezidențiale este foarte importat să fim atenți din cauza atacurilor hibride din partea Rusiei. ”

Gitanas NAUSĖDA, PREȘEDINTELE LITUANIEI: “Eu cred că este un moment crucial. Ne așteptăm ca poporul moldovenesc să aleagă calea pro-europeană și contez mult pe asta.”

În declarația sa Consiliul European subliniază sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru Republica Moldova și pentru procesul său de aderare. Mesajul Consiliului European vine cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, în contextul numeroaselor informații oficiale care acuză tentativele Rusiei și ale actorilor Moscovei de a influența rezultatele scrutinelor.