Hackerii nord-coreeni au furat criptomonede în valoare de 1,5 miliarde de dolari într-un singur jaf, fiind cel mai mare furt de criptomonede înregistrat vreodată, au declarat experți în securitate pentru CNN, potrivit adevarul.ro.
Hackerii au lovit Bybit, care se descrie ca fiind al doilea cel mai mare schimb de criptomonede din lume, cu peste 40 de milioane de utilizatori.
În câteva minute, ei au furat o parte semnificativă din produsul intern brut anual raportat de Coreea de Nord. Iar în weekend, hackerii spălau deja aproximativ 160 de milioane de dolari din prada furată printr-o serie de conturi conectate la agenți nord-coreeni, potrivit firmei de urmărire a criptograficelor TRM Labs. Într-o singură spargere, nord-coreenii aproape au dublat ceea ce au furat în criptografie anul trecut, a declarat firma, scrie yahoo.com.
Este un test timpuriu pentru modul în care administrația Trump va aborda provocarea uriașă de a încerca să împiedice Coreea de Nord să își finanțeze programele nucleare și de rachete prin hacking.
„Nu am mai văzut niciodată ceva la o asemenea scară. Capacitatea acestor rețele financiare ilicite de a absorbi atât de repede sume atât de mari de bani este foarte îngrijorătoare”, a declarat Nick Carlsen, fost analist de informații al FBI axat pe Coreea de Nord, care lucrează acum la TRM Labs.
Potrivit unor actuali și foști oficiali americani și sud-coreeni, formidabilul corp de hackeri din Coreea de Nord este o sursă esențială de venituri pentru dictatura înarmată nuclear și afectată de sancțiuni.
Hackerii nord-coreeni au furat miliarde de dolari de la bănci și firme de criptomonede în ultimii câțiva ani, conform rapoartelor Organizației Națiunilor Unite și ale unor firme private. Aproximativ jumătate din programul de rachete al Coreei de Nord a fost finanțat prin astfel de furturi digitale, a declarat un oficial al Casei Albe în 2023.
CEO-ul Bybit, Ben Zhou, le-a spus utilizatorilor că firma este solvabilă și poate acoperi pierderea de 1,5 miliarde de dolari, a declarat firma într-o declarație. „Bybit a colaborat îndeaproape cu autoritățile de reglementare și cu agențiile de aplicare a legii pentru a rezolva problema hack-ului”, se arată în declarație.
Un purtător de cuvânt al FBI a declarat că biroul nu are niciun comentariu cu privire la jaful Bybit.
Odată ce un mare jaf criptografic este efectuat, agenții nord-coreeni trebuie să aducă banii înapoi la Phenian. Procesul de spălare implică, de obicei, o serie de schimburi prin diferite tipuri de monedă digitală, înainte de a fi convertită în dolari americani sau yuani chinezi.
Agenții de aplicare a legii din SUA și Coreea de Sud care monitorizează procesul de spălare au de obicei la dispoziție doar câteva minute pentru a interveni și a confisca o parte din prada furată. CNN a relatat anterior despre o astfel de operațiune care a recuperat 1 milion de dolari din cele 100 de milioane pe care nord-coreenii le-ar fi furat de la o firmă de criptomonede din California.
Anchetatorii încearcă în prezent să intercepteze o parte din cei 1,5 miliarde de dolari furați de la Bybit. Un grup de experți în securitate criptografică a declarat că a ajutat la recuperarea a aproximativ 43 de milioane de dolari în fonduri furate până în prezent. Tom Robinson, co-fondator al Elliptic, o altă firmă de urmărire a criptograficelor, a declarat că au fost confiscați încă 243 000 de dolari din banii furați: „O picătură în ocean, dar un început”.
Bybit a declarat că va oferi 10% din orice fonduri recuperate experților în securitate care au jucat un rol în recuperarea banilor furați.
Carlsen, fost analist FBI, a declarat că SUA și alții trebuie să fie mai agresivi în încercarea de a intercepta capturile de criptografie furate de nord-coreeni.
„Strategia actuală a guvernelor și a industriei este clar că nu funcționează”, a declarat Carlsen. „Oamenii ar trebui să se întoarcă prin planșa de desen chiar acum cu privire la modul de a descuraja și pedepsi Coreea de Nord pentru aceste hacks.”
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.