Mai mulți lideri europeni se întâlnesc luni la Paris pentru a discuta despre situația din Ucraina, scrie știrileprotv.ro

Publicat:17.02.2025, 08:08

E un răspuns la valul de îngrijorări, după ce Statele Unite au anunțat că negocierile pe care le-au inițiat cu Rusia, despre pacea din Ucraina, se țin fără implicarea Europei.

Însă nu toată lumea a fost chemată la întrevederea de la Paris. România se află printre statele care vor urmări de la distanță evenimentul.

În acest timp, oficiali americani și ruși se îndreaptă spre Arabia Saudită, țara care va găzduit negocierile pentru pace.

Șeful diplomației de la Washington spune că în următoarele zile se va vedea cât de serios este Putin cu privire la dezamorsarea conflictului.

La Paris, unde sunt așteptate să înceapă discuțiile europenilor pe tema situației din Ucraina, vor fi prezenți șefii guvernelor din Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Țările de Jos și Danemarca. Precum și președintele Consiliului European, cel al Comisiei Europene, dar și secretarul general al NATO.

Camelia Donțu: Nu sunt toate statele invitate și nici România. De ce această decizie?

Emil Hurezeanu, ministrul de Externe al României: E decizie în virtutea unei operațiuni deja deja derulate a Franței, în interiorul așa-zisului „triunghi de la Weimar”, care între timp a devenit „Weimar Plus”. Există aceste formate de lucru operative prin care se fac analize mai rapide și se iau decizii mai în cunoștință de cauză de către actorii importanți, actorii implicați și cu compatibilități rodate, ca să zic așa, între ele. Eforturile noastre au fost de la început să cerem președintelui Macron și participarea României. Înțelegem participarea acestor țări occidentale”.

Discuțiile de la Paris au fost convocate după ce europenii au fost excluși de la negocierile SUA cu Rusia, menite să oprească războiul din Ucraina. Consilierii lui Donald Trump vor merge în acest scop în Arabia Saudită - țara gazdă.

Trump: ”Cred că Putin vrea să oprească luptele”

Marco Rubio, secretarul de stat american: ”În cele din urmă, se va ajunge la un punct, dacă sunt negocieri reale, încă nu suntem acolo. Dar dacă se va întâmpla asta, Ucraina va trebui să fie implicată, pentru că ei sunt cei care au fost invadați (de Rusia), iar europenii vor trebui, de asemenea, să fie implicați, pentru că au sancțiuni asupra lui Putin și a Rusiei. În următoarele câteva săptămâni sau zile se va stabili dacă e ceva serios sau nu. Până la urmă, un apel telefonic (Trump-Putin) nu poate aduce pacea”.

Reporter: Vă așteptați ca și președintele Zelenski să fie implicat în aceste discuții?

Donald Trump: Da! Va fi implicat și el!

Reporter: Domnule președinte, le veți permite europenilor să cumpere arme fabricate în SUA pentru ucraineni?

Donald Trump: Da!

Reporter: În urma discuției pe care ați avut-o cu președintele Putin, ce credeți că vrea din partea Ucrainei?

Donald Trump: Cred că vrea să oprească luptele. Vrea să se întâmple asta cât mai rapid. Amândoi vor asta, și Zelenski.

Reporter: Aveți o dată exactă a întâlnirii dvs. cu Putin în Arabia Saudită?

Donald Trump: Nu. Nu a fost stabilită o dată exactă, dar ar putea fi în curând”.

Într-un interviu acordat postului de televiziune NBC, Zelenski a spus despre Trump că are influența necesară pentru a-l convinge pe Putin să negocieze un acord de încetare a focului în Ucraina. Dar că liderul de la Kremlin ar pregăti o nouă invazie.

Zelenski: ”Putin vrea să înceapă un război împotriva NATO”

Volodimir Zelenski: „Știm sigur că el pregătește următorii pași pe teritoriul Belarusului, pentru a acționa în acest an. Se poate întâmpla în vară, poate la începutul, poate la sfârșitul ei. Și, în acel moment, știind că nu a reușit să ne ocupe, nu știm unde se va duce. Există riscul să se îndrepte spre Polonia sau Lituania, pentru că noi credem că Putin vrea să înceapă un război împotriva NATO”.

La Conferința de Securitate de la München, președintele Ucrainei a cerut crearea unei „forțe armate a Europei".

Între timp, Rusia continuă să bombardeze Ucraina. Un atac asupra orașului Nikolaiev a lăsat 100.000 de oameni fără curent electric.

Camelia Donțu: Credeți că vom avea pace anul acesta?

Emil Hurezeanu, Ministrul de Externe al României: Este dorința americanilor, este dorința administrației Trump. E bine că ne apropiem de un astfel de moment. Trebuie să fie însă o pace justă și durabilă, care să nu echivaleze cu o înfrângere la masa tratativelor a Ucrainei, cu pierderi ireparabile pentru Ucraina și cu posibilitatea ca învingătorul care se va numi Rusia să-și păstreze toate cărțile intacte pentru noi forme de agresiune, pentru continuarea unor eventuale intenții războinice și în Ucraina și dincolo de Ucraina”.