Patru manifestanți pro-Palestina au fost arestați joi, 4 iulie, pentru că au urcat pe acoperișul Parlamentului Australiei, din capitala Canberra. O anchetă a fost deschisă cu privire la încălcarea securității după ce Parlamentul a fost parțial blocat pentru că activiștii au urcat pe acoperiș, relatează agenția Reuters și publicația britanică The Guardian, scrie libertatea.ro.

Publicat:04.07.2024, 12:55

Protestul de joi, axat pe războiul din Gaza, a părut să fie coordonat cu alte acțiuni care atrăgeau atenția asupra crizei climatice și a drepturilor indigenilor. 

În jurul orei locale 10.00, protestatari față de criza climatică au atras inițial poliția și ofițerii de securitate parlamentară în foaierul din interiorul clădirii. Manifestanții s-au lipit de stâlpii de marmură și, în timp ce erau degajați și escortați afară, un al doilea grup de protestatari a apărut și a escaladat un zid și un portic de deasupra intrării principale a Parlamentului.

Activiștii cocoțați pe acoperișul clădirii au citit o declarație care cereau încetarea „sprijinului SUA și Australiei pentru statul Israel acuzat de genocid”. 

„Pentru guvernul Albanese (premierul Australiei – n.r.): nu vom uita, nu vom ierta și vom continua să rezistăm”, a spus unul dintre protestatari. 

Protestatarii au stat pe acoperișul clădirii timp de peste o oră, desfășurând bannere negre, inclusiv unul pe care scria „de la râu la mare, Palestina va fi liberă”, un slogan comun al manifestanților pro-palestinieni.

În cele din urmă, cei patru – trei bărbați și o femeie – au fost arestați, fiind acuzați de încăălcare a proprietății. Ei au primit interdicție de a intra în incinta Parlamentului timp de doi ani, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Teritoriul Capitalei Australiene.

Citeste si :  Rusia a făcut anunțul momentului. Ce este dispusă să facă folosind teritoriul Ucrainei

Reacția premierului Anthony Albanese 

Incidentul a fost condamnat de premierul australian Anthony Albanese. 

„Cei responsabili ar trebui să simtă întreaga forță a legii. Protestele pașnice ocupă un loc important în societatea noastră, dar acesta nu a fost un protest pașnic”, a spus șeful guvernului de la Canberra. 

De asemenea, președintele Camerei inferioare a Parlamentului Australiei, Milton Dick, a declarat că a ordonat o anchetă privind modul în care s-a produs breșa de securitate. 

„I-am cerut comisarului o revizuire mai amplă a măsurilor de securitate. Nu vreau ca evenimentele de astăzi să se repete. Suntem profund îngrijorați de evenimentul din această dimineață”, a declarat Milton Dick. 

Incidentul a avut loc în aceeași zi în care Fatima Payman, senatoare al Partidului Laburist, aflat la guvernare, a părăsit partidul pentru a activa ca independentă, după ce a fost suspendată pentru că a votat în favoarea unei moțiuni de susținere a statului palestinian.

Australia, care a cerut o încetarea a focului între Israel și Hamas, nu recunoaște în prezent statul palestinian. Totuși, ministra de Externe Penny Wong a declarat în luna mai că Australia ar putea face acest lucru înainte de finalizarea unui proces de pace oficial între Israel și autoritățile palestiniene. 

Războiul din Gaza a început pe 7 octombrie 2023, când atacatorii Hamas au intrat pe teritoriul israelian, au ucis 1.200 de persoane și au luat aproximativ 250 de ostatici, potrivit Israelului. Ofensiva lansată de Israel ca represalii a ucis aproape 38.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas. 

De la începutul războiului, în Australia au avut loc mai multe manifestații pro-Palestina, inclusiv demonstrații săptămânale în marile orașe și o ocupare de luni întregi a campusurilor universitare.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.