Mii de sirieni au început călătoria lungă înapoi spre casele lor, după sfârșitul a 13 ani de război civil, cu cozi uriașe formate la intrarea în țară. Imagini dramatice arată sute de sirieni cu genți și valize adunați la granița cu Liban, în speranța că vor ajunge din nou în țara lor, relatează Daily Mail, scrie libertatea.ro

Publicat:09.12.2024, 13:08

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite, 34.000 de sirieni s-au întors acasă în primele opt luni ale anului 2024, iar „cifra reală poate fi semnificativ mai mare”.

Refugiații încearcă să revină acasă 

„Se așteaptă ca întoarcerile spontane în Siria să continue pe tot parcursul anului 2025”, a adăugat agenția ONU pentru refugiați în evaluarea sa asupra țării. Imaginile video arată blocajele de trafic în unele zone, în timp ce refugiații încearcă în grupuri mari să se întoarcă acasă.

Rebelii sirieni au capturat capitala Damasc duminică, după un război civil de 13 ani și șase decenii de conducere autocratică a familiei lui Bashar al-Assad. Mii de oameni în mașini și pe jos s-au adunat în piața principală din Damasc, fluturând steaguri și scandând „Libertate”.

 Președintele demisionar Bashar al-Assad și familia sa au fugit din țară și au primit azil la Moscova, a confirmat presa de stat din Rusia.

Gruparea comandantului rebel Abu Mohammed al-Golani, cândva filiala Siriei a Al Qaeda, a preluat controlul în Siria, după o operațiune fulgerătoare.

Incertitudini privind viitorul 

Rob McNeil, director adjunct la Observatorul Migrației de la Universitatea Oxford, a spus că este prea devreme pentru a ști ce efect va avea fuga lui Assad asupra populației Siriei.

 „Întrebarea fundamentală este ce se întâmplă în continuare și, evident, nu putem ști asta. În scenariul optimist, acesta ar fi începutul unei perioade de mai mare stabilitate pentru Siria. Atunci, migrația de revenire acasă va avea loc”, a precizat Rob McNeil. 

„Reversul este că, dacă acesta reprezintă începutul unei alte perioade de haos în Siria, atunci există încă un număr mare de oameni în țară care nu au plecat, dintre care mulți s-ar putea simți nesiguri și ar putea încerca să părăsească țara”, a continuat Rob McNeil. Potrivit expertului britanic, majoritatea acestor refugiați va căuta probabil siguranță în țările vecine, cum ar fi Liban și Turcia, iar pentru cei care au venit în Europa este de așteptat ca majoritatea să ajungă în Germania.

Sute de mii de sirieni și-au părăsit casele, în urma ofensivei rebelilor 

Aproape 400.000 de sirieni și-au părăsit casele de când forțele rebele au lansat o ofensivă majoră săptămâna trecută, stârnind temeri că mii de oameni ar putea fugi în Europa, în lunile următoare. Cu toate acestea, experții cred că, în cazul în care căderea regimului Bashar al-Assad va duce la mai multă stabilitate în țară, atunci ar putea avea un efect opus, cu mii de sirieni întorcându-se acasă.

Se estimează că șapte milioane de sirieni au fugit de regimul dictatorial al lui Assad de la începutul războiului civil, în 2011 – cei mai mulți dintre ei în taberele de refugiați din țările vecine, cum ar fi Turcia și Iordania.