Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou aseara în Georgia, în speranţa de a câştiga războiul nervilor cu guvernul, acuzat că a trucat alegerile legislative şi a abandonat ambiţiile europene ale țării. Între timp, azi dimineața președintele Georgiei, Salome Zourabișvili, a cărui mandat se încheie pe 29 decembrie, a ținut un discurs în Parlamentul European, în care a vorbit despre protestele ce au loc deja de mai bine de 20 de zile și implicarea Rusiei în parlamentarele din octombrie.

Publicat:18.12.2024, 16:13

Discursul lui Salome Zourabișvili în Parlamentul European are loc pe fondul unor tensiuni politice majore în Georgia, după ce guvernul a decis să întrerupă procesul de aderare la Uniunea Europeană, în urma alegerilor parlamentare disputate din octombrie. Salome Zourabișvili a calificat rezultatul scrutinului, câștigat de partidul de guvernare Visul Georgian, drept „fraudulos” și „furat”.

Salome ZOURABIȘVILI, PREȘEDINTELE GEORGIEI:  „Este poporul Georgiei pe de o parte și represiunile partidului pe de altă parte.// Ei cer doar doua lucruri. Întoarce-mi vocea din cauza alegerilor furate și întoarce-mi viitorul meu european și de aici vine  cererea pentru noi alegeri.”  

Salome Zourabișvili a vorbit despre implicarea Rusiei în faudarea alegerilor parlamentare din 26 octombrie, a criticat reacţia lentă a Europei şi a îndemnat-o să acţioneze mai puternic în faţa crizei politice din ţara sa.

Salome ZOURABIȘVILI, PREȘEDINTELE GEORGIEI:  „După ce Rusia a pierdut în Siria, trebuie oare să învingă în Georgia? După ce Rusia a eșuat în a se impune în Ucraina, trebuie să învingă în Georgia? După ce Rusia a pierdut în Moldova, trebuie să învingă în Georgia? După ce a pierdut și sper că va pierde din nou, în România, trebuie să învingă în Georgia?”  

Într-o rezoluție adoptată pe 28 noiembrie, eurodeputații au respins rezultatele alegerilor din Georgia și au cerut organizarea unui nou scrutin în termen de un an.

Roberta METSOLA, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI EUROPEAN:  „Știu că sunt mulți în Georgia, care sunt îngrijorați de viitorul țării lor. Am vorbit din partea întregului legislativ când m-am adresat tuturor georgienilor care privesc spre Europa pentru suport și pentru viitorul lor, că nu sunt singuri.  Noi vă vedem, vă auzim și suntem cu voi.”

Aseară susţinătorii aderării Georgiei la UE s-au mobilizat din nou la Tbilisi şi în alte oraşe pentru a protesta împotriva partidului la putere Visul Georgian.

Manifestanţii au organizat marşuri în aproximativ zece locuri din capitală, înainte ca mii dintre ei să se adune în faţa parlamentului pentru a douăzecea seară consecutiv.

Cu toate acestea, amploarea adunărilor s-a diminuat de aproape o săptămână şi nu au mai avut loc ciocniri între demonstranţi şi forţele de ordine. Situaţia din Georgia este extrem de tensionată după alegerile parlamentare din 26 octombrie, câştigate de partidul Visul Georgian, dar denunţate de opoziţie şi Occident ca trucate. Tensiunile din Georgia au sporit după ce partidul de guvernământ a anunţat că suspendă până în 2028 demersurile pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană.  Mandatul lui Salome Zourabșvili se încheie pe 29 decembrie, noul parlament al Georgiei numindu-l deja pe Mihail Kavelașvili drept succesor. Ea a numit alegerile o parodie și a anunțat că nu va pleca din funcție, până la organizarea de noi alegeri legislative.

Citeste si :  Criptomonede și corupție: cum fug bărbații ucraineni de convocarea la război – o investigație realizată de jurnaliști din 6 țări. Moldova și România - printre destinațiile predilecte ale fugarilor