Cresterea costurilor pentru alimente si combustibil a scos din nou oamenii pe strazile din Praga pentru a cere mai mult ajutor de la guvernul ceh, relateaza DPA. Proteste „impotriva saraciei” au avut loc si la Bratislava.
Protestul „Impotriva saraciei” care a avut loc sambata in Piata Wenceslas a fost organizat de sindicate si a atras mii de oameni.
„Noi am venit nu pentru ca nu avem ce face, ci pentru ca ne este teama pentru viitorul nostru”, a declarat Josef Stredula, presedintele confederatiei sindicale CMKOS.
Cererile sale includ o crestere a salariului minim, in prezent echivalentul a 644 de dolari pe luna, si ca statul sa reglementeze costul bunurilor de zi cu zi.
Preturile de consum din Republica Ceha au crescut cu 17,2% in august fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor agentiei nationale de statistica.
Ca masura de urgenta impotriva preturilor ridicate la energie, guvernul de centru-dreapta condus de prim-ministrul Petr Fiala a adoptat un plafon de pret la energia electrica si gaze pentru gospodarii si intreprinderile mici, care va intra in vigoare din noiembrie, noteaza DPA, citata de Agerpres.
La Praga au avut loc cateva manifestatii de mare amploare la care s-a cerut guvernului sa faca mai mult pentru a combate cresterea preturilor. Multi protestatari dau vina pe raspunsul UE la razboiul din Ucraina si cer incetarea sanctiunilor impuse Rusiei.
Protest impotriva saraciei si la Bratislava
Cateva mii de persoane s-au adunat sambata in Piata SNP din Bratislava, Slovacia, pentru a protesta impotriva saraciei, transmite TASR. Manifestatia a fost organizata de Confederatia Sindicala (KOZ), care a cerut Guvernului si Parlamentului sa ia imediat masuri si sa actioneze pentru a aborda criza energetica si inflationista, scaderea nivelului de trai al populatiei si stabilizarea economiei. Sindicatele au spus ca ajutorul orientat catre cetateni, municipalitati si intreprinderi este insuficient, mentionand asistenta mai buna din alte tari.
„Avem un nou tip de pandemie aici, o pandemie a saraciei. Fiecare zi de inactiune din partea guvernului si a parlamentului are consecinte”, au spus protestatarii, subliniind amenintarea unor „vai ale foametei” si a unui „colaps” al regiunilor. Ei au atras atentia asupra frustrarii si disperarii oamenilor.
Din cauza deteriorarii situatiei sociale si economice, oamenii sunt ingrijorati de viitorul apropiat. De asemenea, au solicitat guvernului slovac sa abordeze de urgenta situatia critica actuala din tara, cerandu-i sa introduca masuri pentru a "imblanzi" inflatia si a atenua impactul negativ al acesteia asupra vietii cetatenilor, precum si sa spuna clar la ce se pot astepta gospodariile, companiile si institutiile publice in urmatoarele luni in ceea ce priveste preturile la energie.