Grupul de apărare civilă sirian, cunoscut sub numele de Căștile Albe, afirmă că investighează informații potrivit vărora mii de oameni sunt încă deținuți în celule subterane ascunse, în închisoarea Saydnaya, transmite digi24.ro.
Grupul spune pe X că a trimis cinci „echipe specializate de urgență” la închisoare, care sunt ajutate de un ghid familiarizat cu configurația închisorii. Saydnaya este una dintre închisorile care au fost eliberate după ce rebelii au preluat controlul asupra țării.
Autoritățile din provincia Damasc au raportat că eforturile de eliberare a prizonierilor continuă, unii dintre aceștia „aproape murind sufocați” din cauza lipsei de ventilație.
Guvernoratul din Damasc a făcut apel pe rețelele de socializare la foști soldați și lucrători din închisori din regimul Assad pentru a furniza forțelor rebele codurile ușilor electronice subterane.
Aceștia spun că nu au putut să le deschidă pentru a elibera „peste 100.000 de deținuți care pot fi văzuți pe monitoarele CCTV”.
Înregistrări video au circulat pe internet și prin intermediul canalelor de știri, inclusiv Al Jazeera, cu ceea ce par a fi eforturi de a accesa părțile inferioare ale închisorii.
Pe filmări se poate vedea un bărbat care dărâmă un perete inferior, dezvăluind un spațiu întunecat în spate.
Alte imagini arată prizonieri care sunt eliberați - inclusiv un copil mic care era deținut împreună cu mama sa. El este prezentat într-un videoclip cu femei eliberate, postat de Asociația deținuților și a celor dispăruți din închisoarea Sednaya (ADMSP), cu sediul în Turcia.
„El [Assad] a căzut. Nu vă speriați”, spune o voce în videoclip, încercând aparent să le asigure pe femei că sunt acum în siguranță.
O înregistrare video verificată de AFP arată sirieni care se grăbesc să vadă dacă rudele lor se numără printre cei eliberați din Saydnaya, unde se spune că mii de susținători ai opoziției au fost torturați și executați sub regimul Assad.
Forțele rebele au străbătut Siria, eliberând prizonieri din închisorile guvernamentale. De-a lungul războiului civil, care a început în 2011, forțele guvernamentale au ținut sute de mii de persoane în lagăre de detenție, unde grupurile pentru drepturile omului spun că tortura era frecventă.
Sâmbătă, Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a declarat că a eliberat peste 3.500 de deținuți din închisoarea militară din Homs, pe măsură ce gruparea a preluat controlul asupra orașului.
La intrarea în capitală câteva ore mai târziu, duminică dimineața, HTS a anunțat „sfârșitul erei tiraniei în închisoarea Saydnaya”, care a devenit un sinonim pentru cele mai întunecate abuzuri din epoca lui Assad. Într-un raport din 2022, ADMSP a declarat că Saydnaya „a devenit efectiv un lagăr al morții” după începutul războiului civil.
Aceasta a estimat că mai mult de 30.000 de deținuți au fost executați sau au murit ca urmare a torturii, a lipsei de îngrijire medicală sau a înfometării între 2011 și 2018.
Citând relatările puținilor deținuți eliberați, cel puțin alți 500 de deținuți au fost executați între 2018 și 2021, a precizat organizația. În 2017, Amnesty International a descris Saydnaya drept un „abator uman”, într-un raport care susținea că execuțiile au fost autorizate la cele mai înalte niveluri ale guvernului Assad.
La acea vreme, guvernul a respins afirmațiile Amnesty ca fiind „nefondate” și „lipsite de adevăr”, insistând că toate execuțiile din Siria au urmat un proces corect.
Bashar al-Assad şi familia sa se află la Moscova, potrivit agenţiilor de presă ruse, citând o sursă de la Kremlin, după căderea regimului din Siria provocată de o ofensivă fulger a grupărilor rebele conduse de islamişti radicali.