Ministerul rus al Apărării revendică cucerirea orașului minier Kurahove, în estul Ucrainei. Drapelul rusesc a fost ridicat deasupra unei clădiri din centrul localității, după o bătălie de aproape trei luni. Oficialii de la Kremlin spun că această înaintare le va permite soldaților să obțină controlul întregii regiuni Donețk într-un ritm accelerat. Kievul nu a venit cu niciun comentariu la acest subiect.
După câteva luni de lupte intense, armata rusă a preluat controlul asupra bastionului ucrainean Kurahove, în regiunea de est Doneţk, a afirmat astăzi Ministerul Apărării rus într-un comunicat. Canalele de telegram ruse au publicat câteva imagini în care se văd soldați ruși care arborează drapele deasupra centralelor termice, a instalațiilor de vată minerală și a instalațiilor Elektrostal din Kurahove.
Oraşul este protejat la nord de barajul Kurahove, care a limitat substanţial posibilităţile de manevră ale unităţilor de asalt ruse. După capturarea oraşului, forţele Kremlinului se vor concentra probabil pe capturarea oraşelor Toreţk şi Ceasov Iar din regiunea Doneţk, continuând în acelaşi timp să înainteze către Pokrovsk, un important hub logistic ucrainean. Acest anunţ intervine în contextul în care forţe ucrainene, care dau înapoi de luni de zile pe frontul de est, au lansat ieri o nouă ofensivă în regiunea rusă de frontieră Kursk. Oficialii de la Moscova au raportat că în timpul ofensivei de ieri ucrainenii ar fi pierdut peste 150 de militari, și mai multe blindate. Rușii au publicat și imagini astăzi cum lansează bombe în Kursk cu ajutorul elicopterelor de luptă.
Pe de altă parte ucrainenii au publicat o înregistrare video în care sunt surprinse lupte în apropierea satului Kruglenkoe din Kursk, și pe care soldații Kievului afirmă că l-au capturat.
Mai mulți experți și bloggeri militari ruși afirmă că se duc lupte grele acum în Kursk, asta deși Ministerul rus al apărării a raportat oprirea avansului ucrainean și repingerea atacurilor. Rusia controlează aproximativ o cincime din Ucraina, după aproape trei ani de război, dar succesul neaşteptat al Ucrainei de a invada şi de a păstra o bucată de teritoriu rus ar putea ajuta poziţia sa de negociere, deoarece ambele părţi se pregătesc pentru posibile discuţii de pace anul acesta. Ambele tabere s-au străduit să-şi îmbunătăţească poziţiile pe câmpul de luptă înainte ca preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să depună jurământul pe 20 ianuarie. Trump a declarat în repetate rânduri că va pune capăt rapid războiului, dar fără a explica în ce mod.