Rusia nu va fi readmisă în Grupul celor Șapte națiuni (G7), așa cum a cerut președintele american Donald Trump, a anunțat marți ministrul german de finanțe Joerg Kukies, într-un interviu acordat Reuters, scrie hotnews.ro.
„Condamnarea de către G7 a războiului de agresiune al Rusiei este foarte clară, mai ales la împlinirea a trei ani de la atacul brutal al Rusiei”, a declarat Kukies, adăugând că propunerea lui Trump nu va obține unanimitatea necesară.
Kukies se va deplasa marți la Cape Town pentru reuniunea G20 a miniștrilor de finanțe, secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, urmând să lipsească din cauza programului încărcat.
Starea actuală a economiei globale va fi un subiect central al întâlnirilor de la Cape Town.
„Trebuie cu adevărat să ne reangajăm pe calea creșterii economice”, a afirmat Kukies. Germania „are o mulțime de teme de făcut”, a adăugat oficialul de la Berlin.
Kukies a fost numit ministru de finanțe de către cancelarul Olaf Scholz în noiembrie anul trecut, după prăbușirea coaliției de guvernare condusă de Scholz, și va rămâne în funcție până la formarea unui nou guvern în urma alegerilor de duminică, care au fost câștigate de conservatorii lui Friedrich Merz.
Un război comercial între SUA și UE poate fi evitat deoarece ambele părți sunt dispuse să negocieze, a mai declarat marți Kukies. „Nimeni nu are interesul să înceapă un război comercial”, a precizat el.
Cei 27 de membri ai UE ar putea fi afectați în mod special de planul tarifar de reciprocitate al lui Trump de a crește ratele taxelor de import din SUA pentru a se alinia tarifelor și altor taxe percepute de alte țări.
Kukies a declarat că excedentul UE în ceea ce privește bunurile exportate în Statele Unite a fost aproape compensat de un excedent american în ceea ce privește serviciile exportate în Europa.
„Dacă adunați ambele dezechilibre pe partea comercială, acestea se reduc la un număr destul de mic”, a spus el.
Kukies a precizat că G7 ar putea discuta propunerile, făcute deja de mult timp, de a utiliza 300 de miliarde de dolari din activele suverane rusești înghețate în Europa pentru reconstrucția Ucrainei, „dar discuțiile sunt abia la început. Probabil că este un pic prea devreme pentru a spune”.
Surse au declarat pentru Reuters că Moscova ar putea fi de acord, într-un viitor acord de pace, să utilizeze activele înghețate pentru reconstrucție, cu condiția ca o parte din bani să fie cheltuiți în zonele din Ucraina controlate în prezent de forțele ruse.
Trump: „A fost o greșeală să îi dăm pe ruși afară”
Donald Trump a declarat pe 13 februarie că i-ar „plăcea” să vadă Rusia reprimită în G7, catalogând expulzarea Moscovei din grup, în 2014, drept o „greșeală”.
„Mi-ar plăcea să îi avem înapoi (pe ruși, n.r.). Cred că a fost o greșeală să îi dăm afară”, le-a spus Trump reporterilor în Biroul Oval.
„Uitați, nu este o chestiune de a plăcea sau nu Rusia. A fost vorba de G8”, a spus Trump, referindu-se la fosta denumire a forumului internațional.
Atunci, în 2014, țările din Grupul celor Opt (G8) au expulzat Rusia din grup, după ce aceasta a invadat părți din estul Ucrainei (Donbas) și a anexat peninsula Crimeea, amintește The Kyiv Independent.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, țările G7 au sprijinit în mod colectiv Ucraina cu ajutor militar și financiar.
Dar în ultimele zile au apărut fisuri după îndepărtarea bruscă a SUA de Ucraina, de când Trump și-a preluat cel de-al doilea mandat, luna trecută.
G7 încă discută o declarație comună, în contextul împlinirii a trei ani de la începutul invaziei ruse, care să condamne Moscova, din cauza opoziției SUA, a relatat anterior Reuters, citând-o pe șefa diplomației canadiene, Melanie Joly.
„Am lucrat, într-adevăr, cu europenii și americanii. Avem încă unele discuții”, a declarat Joly în timpul unui briefing de presă, când a fost întrebată despre stadiul declarației comune.
Precizările lui Joly au venit după ce SUA s-au alăturat Rusiei și Belarusului și au votat, luni, împotriva unei rezoluții ONU care condamnă invazia pe scară largă a Rusiei.
„Canada și alte țări nu sunt de acord cu poziția pe care Statele Unite au susținut-o la ONU, în special cu rezoluția pe care au prezentat-o”, a declarat Joly.
Washingtonul se opune, de asemenea, folosirii termenului de „agresiune rusă” în orice declarație comună a G7 privind războiul, potrivit Reuters.