Una dintre cele mai complexe lucrări de infrastructură se ridică în prezent în vestul Norvegiei: o autostradă care să lege al doilea cel mai mare oraș al țării de insulele vestice printr-o serie de tuneluri și poduri, dintre care unul în mod special iese în evidență, transmite hotnews.ro.

Publicat:20.02.2025, 10:39

Sotra Link e un joint-venture care realizează noul proiect de modernizare a Drumului Național 555 Sotrasambandet, în vestul Norvegiei. Practic e vorba de 9,4 km de autostradă care să conecteze insula Sotra de Bergen, al doilea oraș ca mărime al țării, după capitala Oslo. 

Lucrarea este realizată printr-un parteneriat public privat, iar consorțiul care se ocupă de execuția proiectului este format din WeBuild (Italia) – FCC (Spania) – SK Ecoplant (Coreea de Sud). Alegerea consorțiului Sotra Link a avut loc în 2021, primele lucrări au debutat în 2023, iar termenul de finalizare e 2027, potrivit Companiei de drumuri din Norvegia. 

Întreg proiectul are un buget de 19,8 miliarde de coroane norvegiene, adică aproximativ 1,68 miliarde de euro, „în prezent cel mai mare proiect de infrastructură din Europa după valoarea contractului”, scrie Infrastructure Global. 

9,4 km de șosea nouă din care 4,6 sunt prin tunel

Noua conexiune va crește capacitatea de trafic, va reduce timpul de călătorie cu 20 de minute, va stabili o conexiune modernă pentru pietoni și bicicliști și va facilita exportul de pește, petrol și gaze, după cum explică pe site-ul propriu firma norvegiană care se ocupă de proiectare, Norconsult. 

Conexiunea rutieră va fi între Kolltveit în Øygarden și Storavatnet în Bergen, iar din cei 9,4 kilometri de drum nou, aproape 4,6 km sunt tuneluri rutiere, cu cel puțin câte o galerie individuală pe fiecare sens, scrie Ground Engineering.

În total, vor fi peste 12 km de galerie de tunel, inclusiv cele secundare și cele pentru pietoni și bicicliști. 

Noul Pod Sotra, o structură suspendată între două tuneluri prin stâncă

Dincolo de tuneluri, componenta principală a proiectului este un nou pod suspendat peste fiordul care separă Insula Sotra de restul arhipelagului atlantic al Norvegiei. 

Noul pod suspendat Sotra va fi construit în paralel și în apropiere de un alt pod suspendat construit încă din anii ‘70, dar care – cu o singură bandă pe sens – are o capacitate limitată, iar structura sa deja îmbătrânită nu poate susține pe termen lung volume mari de trafic. 

Noul pod suspendat Sotra va avea o lungime de 900 de metri și o deschidere între piloni de 600 de metri. Cei doi piloni construiți din beton vor ajunge la o înălțime de 145 de metri. 

Pentru noul proiect, însă, un element aparte e modul cum ajunge noua autostradă la pod: în ambele capete ale podului șoseaua de mare viteză intră direct în tuneluri săpate în stâncă. 

Din capătul vestic, noul drum trece printr-un tunel cu două galerii lung de 750 de metri, iar de la ieșire până la intrarea pe pod șoferii vor rula mai puțin de 300 de metri. 

Ulterior, cum ies de pe pod, șoferii vor intra imediat într-un alt tunel: lung de 1,9 km, tunelul Drotningsvik subtraversează o zonă dens populată. În prezent se lucrează la cele două galerii principale pentru autovehicule, dar și la o a treia galerie de tunel specială pentru pietoni și bicicliști.

Cel mai mare pod suspendat proiectat aproape exclusiv digital

Noul Pod Sotra este însă cu adevărat special pentru un alt aspect: este cel mai mare pod suspendat din lume care este proiectat aproape în întregime digital, scrie Infrastructure Global. 

Proiectarea, elementele de inginerie și gestionarea proiectului tehnic al podului, aflat acum în construcție, au fost realizate în întregime în domeniul digital de către firma de arhitectură și inginerie Norconsult Norway, fără a se baza pe desenele tradiționale pe hârtie.

„Modelele digitale ajută într-adevăr la reducerea erorilor în timpul construcției, deoarece îmbunătățesc înțelegerea sarcinilor de către fiecare antreprenor și înțelegerea imaginii de ansamblu”, spune Vegard Gavel-Solberg, manager de grup pentru proiecte de poduri la Norconsult.

„Una dintre provocările din Norvegia este că este o țară cu zăpadă”, spune Gavel-Solberg. 

„Și avem o mulțime de condiții meteorologice. Avem multe ploi, o mulțime de zăpadă. Avem multă topologie. Acest lucru are consecințe asupra modului în care trebuie să proiectăm podurile în Norvegia, pentru a optimiza imaginea economică generală pe durata de viață a podului”, a spus el.

Doar 15 desene pe hârtie, față de 4.000 la alte proiecte similare

Infrastructure Global scrie că proiectul de parteneriat public privat presupune un lucru fără întreruperi în cadrul unui consorțiu de mai mulți parteneri, iar asta a necesitat eliminarea aproape în proporție de 100% a utilizării hârtiei ca suport principal. 

Norconsult spune că a reușit să reducă dependența de desenele fizice pe hârtie pentru noul pod Sotra cu 99,5% în comparație cu proiectele de poduri similare din trecut. 

„Podurile sunt structuri foarte complexe din punct de vedere geometric”, spune Gavel-Solberg.

„Astfel, se întâmplă multe lucruri care sunt greu de captat în câteva secțiuni simplificate pe un desen fizic. Multe persoane sunt implicate în proiectarea, construcția și întreținerea unui pod, iar un model 3D oferă tuturor posibilitatea de a vedea imaginea completă. Cum afectează fiecare mică parte alte părți ale proiectului? La asta excelează modelele 3D”, explică Gavel-Solberg.

Economiile de timp, efort și complexitate au fost impresionante, notează compania. 

Echipa a reușit să reducă numărul de desene, de la 4.000 la ultimul proiect comparabil al firmei la doar 15 pentru noul pod suspendat digital Sotra. De asemenea, au digitalizat și stocat 60 de milioane de puncte de date în 211 modele diferite care cuprind mai mult de un milion de obiecte separate.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.