Moldovenii care nu pot dovedi ca locuiesc la adresa din buletinele romanesti, ar putea ramane fara actul de identitate. Asta prevede un proiect de act normativ pus in dezbatere publica de catre Ministerul Afacerilor Interne. Acelasi proiect interzice si inscrierea la aceeasi adresa a mai mult de zece persoane, daca intre acestea nu exista legaturi de rudenie.

Publicat:21.01.2022, 14:54

Cei mai afectati de propunerea MAI ar putea fi romanii si moldovenii care locuiesc cu chirie sau in gazda.

Noile norme prevad ca din declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, trebuie sa rezulte consimtamantul acestuia, numarul de persoane care locuiesc la adresa, precum si faptul ca solicitantul locuieste la adresa declarata.

Declaratia pe propria raspundere a solicitantului trebuie insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil cu destinatie de locuinta si faptul ca solicitantul locuieste la adresa declarata.

In situatia in care domiciliul mentionat in act nu este valabil, lucratorii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor anuleaza actul de identitate. Daca adresa este valabila va fi controlata de lucratorul de politie prin care se constata faptul ca persoana nu locuieste la adresa la care este inregistrata cu domiciliul. 

In acest caz, persoanele vor fi obligate sa se adreseze serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, in vederea obtinerii unui nou act de identitate.

Potrivit MAI, ordonanta urmareste reglementarea unor norme ce vizeaza acuratetea datelor din Registrul National de Evidenta a Persoanelor prin asocierea mentiunii „incetat valabilitate domiciliu” persoanelor care nu indeplinesc conditiile stabilite de Codul Civil cu privire la realitatea aspectelor declarate privind domiciliul.

Totodata, scopul actului normativ este de a elimina situatiile in care un numar mare de persoane isi stabilesc, in mod fictiv, domiciliul la o adresa, prin limitarea stabilirii domiciliului in situatia in care in Registrul National de Evidenta a Persoanelor sunt inregistrate mai mult de 10 persoane la adresa declarata, cifra stabilita corespunzand unei realitati sociale.

Sursa: