Ministerul rus de Externe a denunţat sâmbătă noile sancţiuni americane împotriva sectorului energetic al Moscovei ca fiind o încercare de a afecta economia Rusiei, cu riscul destabilizării pieţelor globale, şi a declarat că ţara îşi va continua proiectele mari în domeniul petrolului şi gazelor, relatează  hotnews.ro.

Publicat:11.01.2025, 21:30

Un comunicat al ministerului afirmă că Rusia va răspunde la acţiunile „ostile” ale Washingtonului, anunţate vineri, în timp ce îşi elaborează strategia de politică economică externă.

„Desigur, acţiunile ostile ale Washingtonului nu vor rămâne fără răspuns şi vor fi luate în considerare la elaborarea strategiei noastre economice externe. Vom continua să implementăm proiecte interne majore pentru producţia de petrol şi gaze, precum şi înlocuirea importurilor, furnizarea de servicii petroliere şi construirea de centrale nucleare în ţări terţe”, promite MAE rus.

Măsurile anunţate de SUA reprezintă „o încercare de a provoca cel puţin unele daune economiei ruse, chiar şi cu preţul riscului de destabilizare a pieţelor mondiale, pe măsură ce se apropie sfârşitul mandatului ruşinos al preşedintelui Joe Biden la putere”, afirmă MAE rus în comunicat.

Moscova acuză un „război hibrid” declanşat de SUA contra Rusiei

„În ciuda convulsiilor de la Casa Albă şi a maşinaţiunilor lobby-ului rusofob din Occident, care încearcă să antreneze sectorul energetic mondial în războiul hibrid declanşat de Statele Unite împotriva Rusiei, ţara noastră a fost şi rămâne un actor-cheie şi de încredere pe piaţa mondială a combustibililor”, dă asigurări ministerul condus de Serghei Lavrov.

Măsurile anunţate vineri de Washington constituie cel mai amplu pachet de sancţiuni al SUA de până acum care vizează veniturile din petrol şi gaze ale Rusiei, parte a măsurilor menite să ofere Kievului şi viitoarei administraţii a lui Donald Trump pârghii pentru a ajunge la un acord care să pună capăt războiului din Ucraina.

Trezoreria SUA a impus sancţiuni Gazprom Neft şi Surgutneftegas, care explorează, produc şi vând petrol, precum şi pentru 183 de nave care au transportat petrol rusesc, dintre care multe fac parte din aşa-numita flotă-fantomă de petroliere învechite operate de companii neoccidentale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că măsurile vor „da o lovitură semnificativă” Moscovei. „Cu cât Rusia obţine mai puţine venituri din petrol, cu atât mai repede va fi restabilită pacea”, a spus el.