Santierul de la catedrala Notre Dame a fost inchis, marti, pentru 10 zile, pentru o operatiune ampla de decontaminare.

Publicat:13.08.2019, 18:41

Aria din jurul catedralei afectate de incendiul din aprilie a fost inchisa, pentru ca echipele de interventie sa decontamineze zona de plumb, scrie The Guardian.

Echipele de decontaminare vor folosi furtunuri de apa „de inalta presiune” umplute cu un detergent chimic sau gel care va fi apoi aspirat, preluand astfel plumbul, spera oficialii.

Politia a oprit circulatia vehiculelor, dar si a persoanelor, incepand cu ora 10.00 dimineata, fiind inchisa o statie de metrou, in timp ce autobuzele au fost deviate.

Autoritatile si-au exprimat ingrijorarea privind o contaminare cu plumb in zona, dupa ce numarul copiilor depistati la controlul nivelului de plumb in sange dupa poluarea provocata de incendiul la catedrala Notre-Dame s-a dublat in luna iulie si se ridica la peste 160.

In timpul incendiului care a devastat catedrala Notre-Dame in 15 aprilie, mai multe sute tone de plumb continute in flesa octogonala in forma de “sageata” si in acoperis s-au topit si o parte din acest metal toxic s-a raspandit sub forma de particule.

Printre noii copii testati, sase se situeaza in “pragul de vigilenta” (25 pana la 50 de micrograme de plumb pe litru de sange) si unul depaseste pragul de declarare obligatorie a saturnismului (50), fara sa se poata atribui cu certitudine poluarii provocate de incendiu.

Printre cei 82 de copii care l-au avut inainte de 30 iunie, se stia deja ca 10 prezentau o rata de plumb in sange - plombemie - cuprinsa in “pragul de vigilenta” si ca unul depasea 50 lg/L.

In total, 145 se situeaza sub “pragul de vigilenta”.

Potrivit primariei Parisului, 15 crese si scoli situate in vecinatatea imediata sau mai departata a celebrei catedrale sunt vizate de masuri de profilaxie extreme.

Sursa: