Muzeul Luvru din Paris gazduieste 16 opere de arta, inclusiv pretioase icoane bizantine de la Kiev, pentru a le proteja de razboiul din Ucraina, a anuntat miercuri presedinta Laurence des Cars, scrie hotnews.ro.
„De la inceputul razboiului, ca si alte institutii muzeale importante, preocuparea noastra a fost sa vedem cum sa ne sprijinim colegii ucraineni. In toamna, confruntati cu intensitatea conflictului, ne-am hotarat asupra acestei salvari”, a declarat Laurence des Cars pentru agentia de presa AFP, confirmand informatii din ziarul francez Le Monde, relateaza News.ro.
„Este un lucru marunt intr-un ocean de tristete si dezolare, dar este un simbol”, a adaugat ea, constienta de importanta „salvarii acestei mosteniri de o mie de ani in inima Europei si de necesitatea de a o transmite mai departe”.
Printre aceste lucrari, a caror evacuare a fost dirijata de cel mai mare muzeu din lume, se afla cinci icoane bizantine de la Muzeul Bohdan si Varvara Khanenko, Muzeul National de Arte din Kiev. Acestea vor fi expuse publicului din 14 iunie pana pe 6 noiembrie, a declarat Laurence des Cars pentru AFP.
Alte 11 lucrari, „dintre cele mai emblematice si fragile” ale muzeului ucrainean, selectate pentru colaborare stiintifica privind restaurarea lucrarilor de la Luvru, vor fi adapostite in depozite, a detaliat Luvru.
Sute de situri culturale din Ucraina au fost avariate de razboi
La sfarsitul lunii octombrie 2022, Laurence des Cars a primit vizita unei delegatii ucrainene, inclusiv pe directorul muzeului Khanenko, in momentul in care UNESCO a identificat 240 de situri avariate de razboi. Inventarul Ministerului Culturii din Ucraina a raportat atunci 468 de situri culturale avariate sau distruse, inclusiv 35 de muzee.
O racheta a cazut la inceputul lunii octombrie langa Muzeul Khanenko, explodandu-i ferestrele. Cu exceptia picturilor mari, majoritatea operelor de arta au fost „mutate in depozite, unde sunt supuse variatiilor de temperatura si intreruperilor, care ii ingrijoreaza pe omologii nostri”, a spus Laurence de la Cars.
Operatiunea de salvare a celor 16 lucrari selectate, sustinuta financiar de Alianta Internationala pentru Protectia Patrimoniului in Zonele de Conflict, a fost inregistrata oficial in cadrul unei vizite in Ucraina a ministrului Culturii, Rima Abdul Malak, in februarie, iar lucrarile au fost escortate militar, prin Polonia si Germania, la inceputul lunii mai.
Intitulata „Aux origines de l'image sacree”, expozitia de icoane bizantine va prefigura deschiderea in 2027 a unui nou Departament de Arte Bizantine si Crestinismului Rasaritean.