NATO plănuiește să transfere suficient ajutor militar Ucrainei pentru a putea lupta anul viitor, adică după venirea lui Trump la putere. A declarat secretarul de stat Antony Blinken după o întâlnire la Bruxelles cu secretarul general al NATO. Statele Unite au posibilitatea de a oferi Ucrainei arme și echipamente în valoare de peste 9 miliarde de dolari din depozitele Pentagonului înainte de sfârșitul mandatului lui Biden, deoarece se așteaptă ca Trump să reducă asistența militară americană pentru Ucraina după inaugurarea sa în ianuarie.
Antony Blinken se află într-o vizită-fulger la Bruxelles, o vizită de natură urgentă, pe fondul unor îngrijorări în centrul cărora se află Ucraina. Acolo s-au întâlnit mai mulți oficiali UE, șeful NATO și Ministrul de externe al țării vecine. Blinken, ale cărui zile la şefia diplomaţiei americane sunt numărate, a subliniat că administraţia Biden vrea să cheltuiască ”fiecare dolar” pentru a accelera trimiterea de ajutor în Ucraina până la sfârşitul mandatului său şi i-a îndemnat pe europeni”să împărtăşească povara”.
Antony BLINKEN, SECRETARUL AMERICAN DE STAT: „Asistăm acum la introducerea în luptă a forțelor nord-coreene. Și aceasta este o evoluție profundă și incredibil de periculoasă. Ne asigurăm că Ucraina are apărarea aeriană de care are nevoie, că are artileria de care are nevoie, că are vehiculele blindate de care are nevoie.”
De asemenea secretarul de stat american a mai declarat că implicarea Coreei de Nord în conflictul din Ucraina necesită un răspuns ferm și că acesta va veni. La rândul său șeful NATO, Mark Rutte, a spus că nu este vorba doar despre Coreea de Nord.
Mark RUTTE, SECRETARUL GENERAL AL NATO: „Rusia nu a câștigat și, evident, trebuie să facem mai mult pentru a ne asigura că Ucraina poate rămâne în luptă și este capabilă să reducă cât mai mult posibil atacurile rusești. China ajută Rusia în efortul său de război împotriva Iranului, iar Iranul îi livrează armament, plătit de către Moscova, ceea ce ajută Iranul să-şi continue eforturile de destabilizare a Orientului Mijlociu şi chiar dincolo de acesta.”
La Bruxelles a venit și şeful diplomaţiei ucrainene Andrii Sîbiga, care s-a întâlnit cu reprezentanţi ai UE şi ai NATO. Totul are loc după realegerea lui Donald Trump, cărora li se adaugă o criză politică în Germania. Donald Trump, care se întoarce la Casa Albă la 20 ianuarie, întreţine îndoiala cu privire la ceea ce va face în privinţa Ucrainei. Însă el a pus în discuţie zecile de miliarde de dolari cheltuite de Washington în favoarea Ucrainei - peste 60 de miliarde de dolari reprezentând ajutor militar de la invazia rusă în februarie 2022.