Kremlinul spune ca dorinta NATO de a dispune de un analog militar al spatiului Schengen in Europa, unde fortele armate ale aliantei sa se poata deplasa liber pentru a contracara Rusia, creeaza tensiuni sporite si constituie un motiv de ingrijorare, scrie stirileprotv.ro

Publicat:24.11.2023, 15:03

Intr-un interviu publicat joi de agentie, general-locotenentul Alexander Sollfrank, seful comandamentului logistic al NATO (JSEC) a afirmat ca i-ar placea o astfel de zona. El a declarat ca miscarile de trupe in Europa sunt ingreunate de birocratie, care poate provoca intarzieri importante in caz de conflict cu Rusia, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

NATO sprijina activ Ucraina in razboiul cu Rusia, iar Kievul spera sa se alature in cele din urma aliantei. Insa NATO nu este in razboi cu Rusia - o situatie pe care presedintele american Joe Biden si alti lideri occidentali au declarat ca doresc sa o evite, avand in vedere arsenalul nuclear imens al Moscovei.

Purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, a avertizat ca Rusia va reactiona daca propunerea unui "Schengen militar" devine realitate. "Alianta a considerat intotdeauna tara noastra un asa-numit inamic teoretic.Acum considera deschis ca tara noastra este un adversar evident. Aceasta nu este altceva decat o alimentare a tensiunilor in Europa, care are consecinte", a sustinut el in fata presei.

Kremlin: „NATO se deplaseaza catre noi”

Potrivit oficialului de la Kremlin, discutiile despre constructia unui "Schengen militar" dovedesc inca o data ca Europa nu doreste sa auda preocuparile legitime ale Moscovei si este gata sa isi dezvolte propria securitate pe seama Rusiei.

"NATO este cea care isi muta continuu infrastructura militara catre granitele noastre. Noi nu ne deplasam catre infrastructura NATO. NATO se deplaseaza catre noi. Iar asta nu poate decat sa provoace ingrijorare si nu poate decat sa duca la masuri de retorsiune pentru asigurarea securitatii noastre", a afirmat purtatorul de cuvant.

Dupa sfarsitul razboiului rece si prabusirea Uniunii Sovietice, NATO s-a extins cu circa 1.000 de kilometri spre est, primind tari foste membre ale Pactului de la Varsovia, iar lungimea flancului de est al aliantei a crescut la aproximativ 4000 de km, mentioneaza Reuters.