Zeci de persoane au murit, iar sute de oameni au fost răniți, miercuri, după ce stațiile radio folosite de membrii Hezbollah au explodat, în sudul Libanului și în suburbiile Beirutului, au declarat o sursă de securitate și un martor. Incidentul are loc la o zi după ce 12 oameni au murit, iar alți peste 3.000 de oameni au fost răniți în urma exploziei simultane a pagerelor membrilor grupării, relatează hotnews.ro.

Publicat:18.09.2024, 18:08

Israelul a anunțat miercuri că își extinde obiectivele războiului împotriva Hamasului palestinian din Fâșia Gaza până la granița sa de nord cu Libanul.

Fără a comenta exploziile din Liban, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a estimat miercuri că „centrul de greutate” al războiului se îndreaptă „spre nord”, unde schimburile aproape zilnice de focuri mortale cu Hezbollah au dus la strămutarea a zeci de mii de locuitori de ambele părți ale graniței.

La Beirut, stațiile radio au explodat simultan miercuri în suburbiile sudice, în timp ce avea loc înmormântarea a patru membri Hezbollah uciși cu o zi înainte în explozia pagerelor, potrivit unei surse apropiate mișcării libaneze, potrivit AFP.

Exploziile au provocat panică în timpul înmormântării, multe persoane s-au grăbit să se adăpostească, potrivit imaginilor.

UPDATE 20:50 Bilanțul victimelor după exploziile de miecuri a ajuns la 14 morți și peste 450 de răniți, a anunțat Ministerul Sănătății din Liban, relatează Reuters.

Imagine cu ceea ce a mai rămas dintr-un walkie-talkie care a explodat în interiorul unei case în Baalbek pe 18 septembrie / FOTO: AP / AP / Profimedia

Secretarul general al ONU, António Guterres, este „profund alarmat” de știrile conform cărora un număr mare de dispozitive de comunicații au explodat în Liban și Siria marți și miercuri.

Secretarul general îndeamnă toți actorii implicați să exercite o reținere maximă pentru a preveni orice escaladare ulterioară. Guterres îndeamnă, de asemenea, părțile să „se întoarcă imediat la o încetare a ostilităților pentru restaurarea stabilității”, a spus purtătorul de cuvânt al șefului ONU, Stéphane Dujarric, într-o declarație.

UPDATE 20:11 Dispozitivele pager utilizate în detonările în masă din Liban nu au fost niciodată în Ungaria, a transmis miercuri guvernul premierului Viktor Orban, într-o declarație, potrivit Reuters.

Israelul anunță o nouă etapă a războiului, fără a revendica direct atacurile din Liban

UPDATE 20:08 Israelul se va asigura că zeci de mii de rezidenți evacuați din zonele de graniță de nord se vor putea întoarce acasă, a declarat miercuri prim-ministrul Benjamin Netanyahu, pe fondul tensiunilor crescânde cu mișcarea Hezbollah, relatează Reuters.

„Am mai spus-o, vom întoarce cetățenii din nord, la casele lor sigure, și exact asta vom face”, a spus el într-o scurtă declarație video, fără a oferi alte detalii.

UPDATE 20:03 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat începutul unei „noi faze” a războiului, cu accent împotriva militanților Hezbollah, din Liban, relatează The Guardian și Associated Press.

Israelul a notificat SUA cu privire la o operațiune din Liban marți, dar fără a spune despre ce este vorba

UPDATE 19:41 Analistul israelian Ronen Bergman, care lucrează pentru New York Times și Yedioth Ahronoth, a declarat pentru Channel 12 că miercuri au fost aruncate în aer mai puține dispozitive de comunicații Hezbollah, față de ziua de marți, dar că aceste stații, care sunt mai mari, au fost amorsate cu mai mult explozibil, astfel că impactul deflagrațiilor a fost mai mare.

„Oricine ar fi fost aproape de aceste dispozitive ar fi avut șanse mult mai mici de a supraviețui”, spune Bergman, citat de The Times of Israel.

Dispozitivele care au explodat miercuri sunt walkie-talkie folosite pentru comunicațiile militare, iar atacurile au fost concepute pentru a sublinia vulnerabilitatea întregii rețele de comunicații militare a Hezbollah, adaugă jurnalistul.

UPDATE 19:33 Oficialii israelieni au anunțat SUA că vor efectua o operațiune în Liban marți, dar nu au oferit detalii despre ceea ce plănuiau, potrivit a trei surse familiare cu problema, citate de CNN.

UPDATE 19:24 Arabia Saudită nu va recunoaște Israelul fără statul palestinian, spune prințul moștenitor

Arabia Saudită nu va recunoaște Israelul fără un stat palestinian, a declarat miercuri prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, condamnând „crimele ocupației israeliene” împotriva poporului palestinian, conform The Guardian.

Prințul moștenitor a făcut aceste declarații în discursul anual susținut în fața Consiliului consultativ Shura, potrivit canalului de știri de stat Al Arabiya.

„Regatul nu își va opri munca neobosită pentru înființarea unui stat palestinian independent cu Ierusalimul de Est drept capitală, iar fără asta regatul nu va stabili relații diplomatice cu Israel”, a spus Mohammed bin Salman, arătând că pentru Arabia Saudită cauza palestiniană rămâne o prioritate.

UPDATE 19:13 Consiliul de Securitate al ONU se va reuni înainte de sfârșitul săptămânii pentru a discuta despre exploziile walkie-talkie din Liban. Președintele consiliului a făcut anunțul într-o scurtă declarație, scrie BBC.

UPDATE 19:12 Peste 30 de ambulanțe au fost trimise să intervină după „explozii multiple” în sudul și estul Libanului, a declarat Crucea Roșie libaneză, conform The Guardian. Într-o postare pe X, Crucea Roșie spune că 50 de ambulanțe suplimentare au fost alertate pentru a sprijini operațiunile de salvare și evacuare.

UPDATE 19:11 Iranul a condamnat atacurile din Liban de marți și miercuri care au implicat explozia dispozitivelor de comunicații, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului, Fatemeh Mohajerani, într-o postare pe platforma de socializare X.

Cel puțin 9 moți și peste 300 de răniți, anunță Libanul

UPDATE 18:55 Nouă persoane au fost ucise, iar cel puțin trei sute au fost rănite în urma exploziilor care au vizat walkie-talki-uri în Liban, miercuri după-amiază, a anunțat Ministerul libanez al Sănătății, conform The Guardian.

UPDATE 18:50 De asemenea, mai multe sisteme de energie solară (panouri solare) au explodat în casele unor familii din Liban, potrivit agenției naționale de știri, scrie The Guardian. Cel puțin o persoană din orașul al-Zahrani, din sudul Libanului, a fost rănită.

UPDATE 18:27 Informațiile preliminare au sugerat că au avut loc între 15 și 20 de explozii în suburbiile de sud ale Beirutului și alte 15 până la 20 de explozii în sudul Libanului, a spus o sursă de securitate citată de CNN. 

Walkie-talki-urile sunt mai puțin utilizate pe scară largă decât pagerele care au explodat marți, deoarece au fost distribuite doar printre oamenii care organizau adunări, precum înmormântări și marșuri, a spus sursa citată.

Trei persoane au fost ucise în regiunea Bekaa din Liban, a informat agenția de presă de stat, iar zeci de persoane au fost rănite în cea mai recentă explozie a unor dispozitive.

Cu toate acestea, AFP, care citează surse oficiale, vorbește despre peste o sută de răniți după noul val de explozii.

Ministerul Sănătății, la rândul său, a raportat „peste o sută de răniți într-un nou val de explozii de stații radio”.

Una dintre explozii, la înmormântarea unui luptător ucis în deflagrațiile de marți

Una dintre explozii a avut loc la înmormântarea unui luptătot Hezbollah ucis în deflagrațiile de marți.

Conform imaginilor, preluate de The Guardian, explozia are loc pe corpul unui membru Hezbollah, trântindu-l la pământ, în timp ce oamenii din jur încep să fugă.

Imaginile care circulă online par să arate că dispozitivele care au explodat sunt stații radio.

Noile explozii vin la doar o zi după ce cel puțin 12 persoane au fost ucise, printre care și doi copii, iar alte peste 4.000 – inclusiv numeroși luptători ai grupării islamiste libaneze Hezbollah, medici, dar și ambasadorul Iranului la Beirut – au fost rănite în Liban, după ce pagerele pe care le aveau asupra lor pentru comunicații au explodat.

Deși atacul nu a fost revendicat, suspectul de serviciu este Israelul, iar oficiali americani au și explicat pentru New York Times că membrii Mossad și IDF au pregătit minuțios operațiunea desprinsă parcă din filmele cu spioni, plasând material exploziv într-un lot de pagere importate în Liban şi destinate Hezbollah. Agenția de spionaj a Israelului Mossad, care are o istorie lungă de operațiuni sofisticate în străinătate, a plantat explozibili în interiorul pagerelor importate de Hezbollah cu câteva luni înainte de detonațiile de marți, a declarat pentru Reuters o sursă de rang înalt din cadrul securității libaneze.

Gruparea Hezbollah, care a fost în haos după atacurile asupra pagerelor, a declarat miercuri că a atacat pozițiile artileriei israeliene cu rachete, prima lovitură împotriva inamicului său, de când exploziile au rănit mii de membri ai săi în Liban și au ridicat perspectiva unui război mai mare în Orientul Mijlociu. 

UPDATE 18:27 Informațiile preliminare au sugerat că au avut loc între 15 și 20 de explozii în suburbiile de sud ale Beirutului și alte 15 până la 20 de explozii în sudul Libanului, a spus o sursă de securitate citată de CNN. 

Walkie-talki-urile sunt mai puțin utilizate pe scară largă decât pagerele care au explodat marți, deoarece au fost distribuite doar printre oamenii care organizau mulțimi, cum ar fi înmormântări și marșuri, a spus sursa.

Trei persoane au fost ucise în regiunea Bekaa din Liban, a informat agenția de presă de stat, iar zeci de persoane au fost rănite în cea mai recentă explozie a dispozitivului. Cu toate acestea, AFP, care citează surse oficiale, vorbește despre peste o sută de răniți după noul val de explozii.

Ministerul Sănătății, la rândul său, a raportat „peste o sută de răniți într-un nou val de explozii de stații radio”.

Cel puțin una dintre explozii a avut loc în apripierea unei înmormântări organizate de Hezbollah, susținut de Iran, pentru cei uciși în ziua precedentă, când mii de pagere folosite de grup au explodat în toată țara și au rănit mulți dintre luptătorii grupului.

Grupul, care a fost pentru scurt timp în haos de atacurile asupra pagerelor, a declarat miercuri că a atacat pozițiile artileriei israeliene cu rachete, prima lovitură împotriva inamicului său, de când exploziile au rănit mii de membri ai săi în Liban și au ridicat perspectiva unui război mai mare în Orientul Mijlociu.

Imaginile care circulă online par să arate dispozitive care au explodat sunt stații radio.

Noile explozii vin la doar o zi după ce cel puțin 12 persoane au fost ucise, printre care și doi copii, iar alte peste 4.000 – inclusiv numeroși luptători ai grupării islamiste libaneze Hezbollah, medici, dar și ambasadorul Iranului la Beirut – au fost rănite în Liban, după ce pagerele pe care le aveau asupra lor pentru comunicații au explodat.

Deși atacul nu a fost revendicat, suspectul de serviciu este Israelul, iar oficiali americani au și explicat pentru New York Times că membrii Mossad și IDF au pregătit minuțios operațiunea desprinsă parcă din filmele cu spioni, plasând material exploziv într-un lot de pagere importate în Liban şi destinate Hezbollah. Agenția de spionaj a Israelului Mossad, care are o istorie lungă de operațiuni sofisticate în străinătate, a plantat explozibili în interiorul pagerelor importate de Hezbollah cu câteva luni înainte de detonațiile de marți, a declarat pentru Reuters o sursă de rang înalt din cadrul securității libaneze.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa video: X/ Open Source Intel