La mai bine de doua saptamani de la catastrofa feroviara care a ucis 57 de persoane, Grecia se afla joi in mare masura paralizata de o greva generala alimentata de furie care nu se diminueaza, in special in randul tinerilor, scrie stirileprotv.ro
Dupa un miting mare cu 40.000 de oameni la Atena pe 8 martie, sunt planificate alte demonstratii in toata tara, scrie AFP.
La apelul sindicatelor din sectorul public dar si, pentru prima data, a celor din sectorul privat, zeci de mii de oameni trebuie sa iasa din nou in strada cu riscul unor noi violente intre anumiti manifestanti si politie.
Grecia ar trebui sa fie in mare masura paralizata, in special transportul. Toate navele care leaga continentul de insule vor ramane andocate. Traficul aerian va fi serios perturbat, avioanele companiei nationale Aegean Airlines vor ramane la sol.
Traficul feroviar ar trebui sa se reia treptat de dupa 22 martie, potrivit ministrului Transporturilor.
Multe scoli vor fi, de asemenea, inchise, in timp ce elevii, in prima linie a acestui val de proteste nemaivazute din anii crizei financiare, au planuit si ei sa protesteze.
La Atena, unul dintre mitinguri este asteptat spre pranz, in Piata Syntagma, pe esplanada din fata Parlamentului.
De la coliziunea frontala dintre un tren de pasageri care leaga Atena de Salonic (nord) si un convoi de marfuri in seara zilei de 28 februarie, grecii au iesit in masa in strada pentru a-si exprima furia si neincrederea fata de guvernul condus de conservatorul Kyriakos Mitsotakis.
In „apogeul” protestului din 8 martie, aproximativ 65.000 de oameni s-au adunat pe strazi in toata Grecia.
Dincolo de dezastrul feroviar care a zguduit tara, grecii isi plang satui de deteriorarea serviciilor publice intr-o tara afectata de anii de criza si de planurile de austeritate impuse de creditorii sai.
Catastrofa, cauzata si de starea degradata a retelei feroviare
Pentru ca daca accidentul feroviar Tempe, din centrul tarii, a fost pus pe seama unei erori a sefului de gara, acesta a fost cauzat si de starea degradata a retelei feroviare si de intarzierile mari in modernizare, in special semnalizare, potrivit primele elemente ale anchetei.
Grecii cer responsabilitate de la liderii lor acuzati de neglijenta. La manifestatii, cererile pentru demisia guvernului au fost reluate, pe masura ce alegerile generale se profileaza pana in vara.
Lovit dupa dezastru, prim-ministrul a incercat sa raspunda indignarii unei populatii care si-a pierdut in mare masura increderea in institutii de la criza din 2008-2018.
El a promis „transparenta deplina” in ancheta in curs si a cerut in mod repetat iertare de la familiile victimelor.
Aceasta miscare de furie este deosebit de puternica in randul tinerilor si studentilor, in contextul in care multe victime erau studenti si se intorceau la Salonic, un mare oras universitar, dupa un weekend lung.
Ei marsaluiesc strigand „Asasinilor” si avand pancarte cu cuvintele „Suna-ma cand ajungi”, un mesaj al unei mame catre copilul ei care a devenit sloganul acestui protest.
Multi tineri simt ca au fost sacrificati de masurile drastice de economisire din anii de criza.
Somajul in randul tinerilor de 20-24 de ani se mentine la un nivel ridicat, la 27,6% in trimestrul trei al anului 2022.
In demonstratii, "sloganurile nu sunt noi. Grecia isi mananca copiii", a declarat cotidianul liberal Kathimerini in editorialul sau de duminica.
„Dar varsta acestui val de proteste... este clara. Predomina generatia falimentara si marcata de pandemie, elevii, studentii si tinerii”.
Referindu-se la acesti tineri „furiosi”, ziarul de stanga Efsyn a tras duminica mai mult sau mai putin aceeasi concluzie: „sunt coplesiti de falimentul economic” al Greciei, victime ale „violentei unui sistem care le spulbera visele” si le reduce drepturile.