Noua putere de la Damasc, formată din mai multe grupări rebele, vrea să aibă relații solide cu Occidentul. Cel puțin asta spune liderul principalei facțiuni siriene, în trecut aliat cu ISIS și Al Qaeda. Între timp, populația este captivă între bucuria de a fi scăpat de Assad și spaima de un viitor incert. În plus, apar noi dovezi privind abuzurile fostului regim, după ce au fost eliberați toți prizonierii din închisoarea–abator Sednaya. Vă avertizăm că urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
Pe străzile din Damasc, mii de oameni încă sărbătoresc. Alții scot la iveală tot mai multe dovezi despre atrocitățile comise de fostul regim. Morgile sunt pline cu trupurile celor executați de oamenii lui Assad.
Stuart RAMSAY, CORESPONDENT SKY NEWS: „Asta se întâmplă în tot orașul. Oamenii vin la morgă, acolo unde știu că sunt persoane care au fost torturate până la moarte. Trupurile lor au fost găsite aici și identificate. Unii i-au văzut pe cei dragi doar pe rețelele sociale, în poze, și vin aici să vadă dacă pot lua trupurile fără suflare."
Multe dintre cadavre sunt scoase din închisori. În complexul Sednaya, oamenii caută celulele ascunse în care se presupune că ar fi fost aruncate sute, dacă nu mii de persoane.
„Sunt diferite părți ale închisorii. Unii sunt prizonieri politici. Aceștia erau ținuți în subsoluri, în special cei religioși. Prizonierii politici erau de obicei în aripa roșie. Există și o altă parte a închisorii pentru oamenii acuzați de terorism.”
Clarisa WARD, CORESPONDENT CNN: „Se pare că au găsit o cale de acces. Se trag focuri de armă de bucurie. Oamenii dau năvală.”
Potrivit ONG-ului Căștile Albe, ai cărui voluntari au percheziționat clădirea închisori, toți prizonierii au fost eliberați din închisoarea militară Sednaya, care a devenit un simbol al brutalității regimului Bashar al-Assad. Abu Jaffar este unul din miile de sirieni care a supravețuit. A stat 8 ani în închisoarea Sendaya, iar acum a revenit pentru a ajuta la eliberarea deținuților.
Abu JAFFAR, FOST DEȚINUT: „Mai era un băiat cu mine în celulă din Sweida. Avea un picior tăiat, iar apa ne ajungea până la glezne. Am stat aici trei zile complet dezbrăcat. Când ne dădeau mâncare, o aruncau pe aici și cădea în apă. O mâncam oricum. Deținuții erau bolnavi. Era puțină apă și mâncare. Când am fost încarcerat, aveam 110 kg, iar când am ieșit aveam 35.”
Abu Mohamed al-Julani, principalul lider al rebelilor islamiști din Siria, promite recompense pentru informații despre ofițeri de rang înalt din Armată și Securitate implicați în "crime de război". Pentru Occident are un mesaj de pace. El spune că țările străine nu au de ce să se teamă de Siria după răsturnarea regimului lui Bashar al Assad.
Abu Mohamed AL-JULANI, LIDERUL REBELILOR: „Țara va fi reconstruită. Frica era prezența regimului. Acum țara se îndreaptă spre dezvoltare și reconstrucție. Se merge spre stabilitate: Oamenii sunt epuizați de război. Deci țara nu este pregătită pentru altul și nu va intra în altul.”
Al Julani rămâne un terorist desemnat de SUA, dar a petrecut ani de zile încercând să se distanțeze de fostele sale legături cu Al Qaeda. El spune că a renunțat la trecutul său de extremist și că acum îmbrățișează pluralismul și toleranța. Au existat discuții despre dacă țările occidentale își vor ridica eticheta de terorism a lui Julani și a grupului său în urma evenimentelor din Siria.
Între timp a apărut prima confirmare oficială că Bashar al-Assad se află în Rusia. Aceasta a venit de la adjunctul ministerului rus de externe.
Serghei RIABKOV, MINISTRUL ADJUNCT DE EXTERNE AL RUSIEI: „Preşedintele Assad este în Rusia. Într-o astfel de situaţie, nu ar fi deloc bine să detaliez ce s-a întâmplat şi cum s-a întâmplat, dar el este în siguranţă.”
Agenţiile de presă ruse au anunţat duminică, citând o sursă de la Kremlin, că Bashar al-Assad, aliat al Rusiei, şi familia sa se află la Moscova, după ce au părăsit Siria în urma ofensivei fulgeratoare a grupărilor rebele. Preşedinţia rusă a refuzat totuşi luni să confirme prezenţa pe teritoriul Federației Ruse a preşedintelui sirian. Rusia a intervenit militar din 2015 în sprijinul lui Bashar al-Assad în Siria, unde războiul a început în 2011 cu reprimarea brutală a manifestaţiilor pro-democraţie.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.