Fostul fotbalist Mihail Kavelașvili , a devenit astăzi al șaselea președinte al Georgiei. Acesta a depus jurământul și a preluat oficial mandatu, în timp ce afară oameni protestau iar poliția a intrvenit în forță și a reținut zeci de manifestanți. Șefa de stat în exercițiu, Salome Zurabișvili, a părăsit palatul prezidențial, dar spune că ea este președinta legitimă și a calificat învestirea noului președinte drept o parodie.
Miheil Kavelașvili, un critic dur al Occidentului, a depus azi jurământul în funcția de președinte al Georgiei. Ceremonia de inaugurare a avut loc în parlamentul georgian.
În timpul inaugurarii, în fața Parlamentului de la Tbilisi s-au adunat oameni care nu au fost de acord cu rezultatele alegerilor și nu au recunoscut legitimitatea lui Kavelașvili. Aceștia au adus cartonașe roșii pentru fostul fotbalist, după ce anterior au venit în fața clădirii cu diplomele de studii superioare. Kavelașvili nu are diplomă, asta l-a împiedicat să conducă Federația Georgiei de Fotbal. Nu însă să devină președintele țării.
La scurt timp la fața locului a intervenit poliția, care a început să rețină violent manifestanții.
În timpul inaugurarii lui Mihail Kavelașvili, președintele în exercițiu Salome Zurabișvili a ieșit în fața susținătorilor săi adunați în apropierea reședinței de pe Orbeliani.
“Salome! Salome!”
Salome Zurabișvili a calificat învestirea noului președinte drept o parodie și a spus că pleacă dar ia cu ea legitimitatea, steagul și încrederea poporului. Zurabișvili nu a spus nimic despre renunțarea la puterile ei prezidențiale. Dar din moment ce a acceptat să părăsească voluntar palatul prezidențial, atunci puterile reale au trecut noului președinte, spun experții. Dacă Zurabișvili încearcă să semneze unele decrete sau încearcă în alt mod să-și exercite puterile prezidențiale, atunci ea poate ajunge la închisoare pentru uzurparea puterii, despre care guvernul georgian a avertizat-o deja.
Partidele de opoziție au confirmat că vor continua să o considere președinte pe Zurabișvili chiar și după învestirea lui Kavelașvili. Puterile acestuia au fost recunoscute până acum de doar cinci state și de partidul de guvernământ Visul Georgian. Fostul președinte Salome Zurabișvili precum și unii parteneri internaționali consideră alegerea sa ilegitimă deoarece parlamentarii care l-au pus în funcție au fost aleși în cadrul alegerilor parlamentare din octombrie despre care ea spune că au fost marcate de fraude. Visul Georgian, acuzat de criticii săi că a luat-o pe calea autoritarismului, dezminte orice fraudă la legislative şi acuză opoziţia că vrea să provoace o revoluţie, care ar fi finanţată din străinătate.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.