Peste 22.000 de ucraineni au trecut ilegal granița în România pentru a scăpa de mobilizare sau pentru a dezerta din armată. Un sfert dintre ei au ales trasee periculoase prin munți, în timp ce restul au traversat înot râul Tisa, potrivit unui reportaj realizat de Fabien Magnenou, trimis special al televiziunii France Télévisions în Maramureș, relatează observator.ro.
Război în Ucraina. Epuizați și înghețați, Roman și Mihaïlo (nume fictive) au fost salvaţi săptămâna trecută în munţii Carpați, relatează francetvinfo.fr, citată de news.ro. Roman își scoate în grabă cizmele, căptușite cu pungi de plastic. "Sunt din Poltava", spune el, scoțând din buzunar o insignă a forțelor armate ucrainene.
Tânărul tocmai a trecut ilegal frontiera în România, după un drum chinuitor prin munți. Cu doar câteva săptămâni în urmă, lupta în Donbas ca lunetist. Tovarășul său, Mihailo, este epuizat, iar ochii săi trădează greutățile din ultimele zile petrecute în munți.
Cei doi ucraineni au fost descoperiți săptămâna trecută, după ce cea mai mare parte a călătoriei lor s-a desfășurat prin lanțul muntos al Carpaților. Preluați de echipele de salvare, aceștia au fost transportați la poliția de frontieră, unde li s-a adus la cunoștință că au intrat ilegal în România.
Privite din satul Poienile de Sub Munte, vârfurile înzăpezite ale munților par impresionante, însă ele ascund pericole mortale. Cei doi fugari nu știu încă, dar un grup de salvatori și-a petrecut întreaga noapte căutându-i, strigându-le numele în întuneric.
Alerta a fost dată joi în jurul orei 23:00, printr-un apel telefonic din Ucraina. Fratele lui Mihaïlo a furnizat serviciilor de urgență din România coordonate GPS aproximative, care probabil erau deja depășite. În același timp, a amenințat că va lua măsuri dacă autoritățile nu fac nimic. Echipele Salvamont Maramureș nu au nevoie de astfel de presiuni pentru a acționa. De la începutul războiului, salvatorii români au intervenit în peste 200 de misiuni montane și au salvat deja peste 250 de dezertori ucraineni.
Misiuni nocturne și riscuri mortale
Salvatorii, alături de jandarmi, au patrulat în munți cu ATV-uri și mașini 4x4, oprindu-se pentru a activa sirenele în speranța că vor fi auziți. Terenul dificil, pantele abrupte și temperatura scăzută au îngreunat căutările. După două ore de ascensiune, fără niciun semn de la dezertori, salvatorii au fost nevoiți să se întoarcă.
"Este frustrant, dar este datoria noastră să verificăm", spune Mihai Cantea, unul dintre salvatori. Din păcate, de la începutul războiului, cel puțin 16 ucraineni au murit în munți, iar alți cinci sunt dați dispăruți.
"Am fost salvat de o minune" – dezertorul cu pisică
Vladislav Duda, un fost jurnalist anticorupție, a fost salvat în ultima clipă, suferind de hipotermie extremă. Își ținea strâns la piept pisicuța, Peach, pentru a se încălzi. Dacă nu era găsit în câteva ore, ar fi murit, spun salvatorii.
"Cel mai periculos lucru nu este să petreci opt zile în munți, ci să mergi la război", spune Duda, care susține că nu vrea să lupte "pentru oameni corupți".
Drumul spre România – risc și corupție
Trecerea prin munți este atât de periculoasă, încât majoritatea dezertorilor aleg să traverseze înot râul Tisa. Polițiștii de frontieră români au surprins imagini cu un tânăr de 18 ani care își proteja telefonul mobil într-un prezervativ în timp ce înota spre România.
Autoritățile ucrainene nu cer oficial extrădarea dezertorilor, dar urmăresc cu atenție situația. Însă cei care fug se tem de represiuni și pedepse severe.
"Nu este doar război, este și corupție"
Artem, un fost soldat ucrainean care a luptat în Bahmut, spune că și-a riscat viața de mai multe ori, doar pentru a descoperi că unii camarazi își cumpărau scutirea de pe front.
"Ofițerii ne-au trimis în prima linie, deși știau că vom fi atacați. Unii au furat plăcuțele de identificare ale celor morți pentru a încasa în continuare solda lor", acuză Artem.
Chiar dacă se simte vinovat că și-a abandonat camarazii, fostul militar susține că nu regretă decizia de a fugi: "Nu mai este războiul meu. Vreau ca toți cei responsabili pentru corupție să plătească".
Un exod care continuă
De la începutul războiului, peste 22.000 de bărbați ucraineni au intrat ilegal în România, iar numărul lor este în creștere. Pe măsură ce războiul continuă, fuga prin munți sau prin râuri devine singura opțiune pentru cei care nu vor să lupte.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.