O comoară ascunsă de zeci de ani a fost descoperită în criptele unei catedrale din Lituania, obiectele incluzând coroane funerare și însemne aparținând conducătorilor europeni medievali, scrie hotnews.ro.

Publicat:13.01.2025, 16:16

Comoara din Catedrala Vilnius, din Lituania, nu a mai fost văzută de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939, potrivit unui comunicat de presă emis miercurea trecută de agenția de promovare a turismului Go Vilnius.

Printre obiecte se numără o coroană aparținând lui Alexander Jagiellon, sau Aleksandras Jogailaitis, rege al Poloniei și Mare Duce al Lituaniei, care a trăit în perioada 1461-1506.

Alte artefacte includ o coroană, un lanț, un medalion, un inel și o placă de sicriu aparținând Elisabetei de Austria, sau care a trăit între 1436-1505.

Există, de asemenea, o coroană, un sceptru, un glob, trei inele, un lanț și plăci de sicriu asociate cu Barbara Radziwiłł. Ea a fost căsătorită cu Sigismund al II-lea Augustus, rege al Poloniei și mare duce al Lituaniei, și a murit în 1551.

„Insignele funerare descoperite ale monarhilor Lituaniei și Poloniei sunt comori istorice neprețuite, simboluri ale tradiției îndelungate a statalității lituaniene, semne ale orașului Vilnius ca capitală și lucrări magnifice de orfevrărie și bijuterii”, a declarat arhiepiscopul de Vilnius, Gintaras Grušas, într-o declarație trimisă joi la CNN de Arhiepiscopia de Vilnius.

Găsite prima dată acum aproape 100 de ani

Obiectele au fost descoperite pentru prima dată în 1931, când catedrala a fost curățată în urma unei inundații de primăvară, dezvăluind o criptă care conținea rămășițele conducătorilor.

Ele au fost expuse până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial în 1939, când au fost ascunse. Au fost efectuate mai multe căutări zadarnice înainte ca cercetătorii să își îndrepte atenția către cripte în septembrie 2024.

Folosind o cameră endoscopică, artefactele au fost în cele din urmă recuperate în decembrie, învelite în ziare datate septembrie 1939.