O grupare ogranizata specializata in trafic de droguri de mare risc a fost destructurata, joi, dupa ce procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj, impreuna cu ofiteri de politie judiciara au efectuat 46 de perchezitii in Cluj, Neamt si Bistrita Nasaud.

Publicat:25.01.2018, 15:46

Potrivit unui comunicat de presa DIICOT, între 2012 si 2017, în municipiul Cluj-Napoca s-ar fi constituit un grup infractional organizat, care s-ar fi ocupat de trafic intern si international de medicamente care se emit pe baza de reteta, precum: Codeina, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Midazolam.

Astfel, membrii gruparii ar fi intrat în posesia de medicamente supuse controlului special, prin intermediul unor farmacii din Cluj si Bistrita, cu complicitatea unor farmacisti, utilizând retete falsificate, precum si alte metode.

Procurorii DIICOT îi acuza pe membrii gruparii ca ar fi simulat controale medicale, „întârindu-le convingerea clientilor ca au fost consultati de catre un medic real, astfel acestia lansând comanda de produse.” Astfel, comenzile erau preluate de clienti într-un sistem on-line, printr-un „call-center” care functiona la Cluj.

„Pentru onorarea comenzii, era necesar ca acel client sa achite în avans contravaloarea medicamentelor si a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în moneda Bitcoin. Ulterior efectuarii platii, unii membrii ai gruparii se deplasau la oficii de transfer si ridicau sumele de bani, iar alti membri expediau comanda de produse medicale (în principal în SUA), prin intermediul oficiilor postale, sub forma de scrisori postale (pentru a disimula ca în fapt se expediau produse farmaceutice în mod ilegal)”, precizeaza DIICOT.

În urma acestor activitati, grupare a obtinut 55 de milioane de lei, adica peste 12 milioane de euro.

„Sumele de bani, de obicei euro sau USD au fost colectati si depusi în diferite conturi apartinând unor societati comerciale cu sediul în tara si strainatate, prin intermediul carora, printr-un circuit complex, se realiza disimularea adevaratei naturi a provenientei sumelor de bani, în scopul reintroducerii în circuitul economic ca venituri dobândite aparent legal”, mai precizeaza sursa citata.