Google a cooperat cu regimuri autocratice din întreaga lume, inclusiv cu Kremlinul și cu Partidul Comunist Chinez, pentru a facilita cererile de cenzură, dezvăluie o investigație a Observer, relatează The Guardian. Din 2011, gigantul tehnologic a colaborat cu administrațiile a aproximativ 150 de țări care doresc ca informațiile să fie șterse din domeniile lor publice, scrie hotnews.ro.
Pe lângă guvernele democratice, aceasta a interacționat cu dictaturi, regimuri aflate sub sancțiuni internaționale și guverne acuzate de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv cu poliția din Afganistanul controlat de talibani.
În urma unor solicitări din partea guvernelor Rusiei și Chinei, Google a eliminat videoclipuri YouTube ale opoziției sau conținut care critica corupția în rândul politicienilor.
Datele proprii ale Google arată că, la nivel global, există 5,6 milioane de elemente de conținut pe care le-a etichetat „pentru eliminare” în urma cererilor guvernamentale. Potrivit companiei de securitate cibernetică Surfshark, cererile de eliminare a conținutului adresate Google la nivel mondial s-au dublat din 2020.
Google este unul dintre cei mai puternici deținători de informații din lume, cu miliarde de oameni care utilizează zilnic produsele sale, precum Search, YouTube, Drive și Chrome.
Compania primește în mod regulat solicitări de retragere a informațiilor din partea guvernelor naționale și locale din întreaga lume, precum și din partea autorităților judiciare, a forțelor de poliție și a instituțiillor militare.
Care sunt motivele principale
Informațiile pot fi retrase din diverse motive, cum ar fi încălcarea drepturilor de autor, încălcarea confidențialității, defăimare sau pentru încălcarea politicilor companiei.
Google nu publică date complete cu privire la cererile de retragere, dar produce o selecție de rezumate cu privire la anumite cereri de cenzură despre care consideră că „pot fi de interes public”. Aceste rezumate sunt incluse în Raportul de transparență al companiei, pe care îl actualizează la fiecare șase luni.
Analiza acestui raport de către Observer a dezvăluit un proces opac de eliminare a conținutului și date incomplete. Aceasta ridică întrebări cu privire la rolul Google în controlul informațiilor publice și în domenii precum dezinformarea, propaganda de război și geopolitica. Criticii și-au exprimat îngrijorarea că Google „se joacă de-a Dumnezeu”, cu puțină supraveghere sau reglementare.
După motivele de securitate națională, majoritatea cererilor globale de retragere adresate Google începând cu 2020 au ca temei drepturile de autor, confidențialitatea și securitatea. Mii de cereri sunt clasificate drept „altele”, fără ca Google să ofere explicații suplimentare.
O cerere de eliminare poate viza mai multe elemente de conținut. Google, a cărei societate mamă, Alphabet, a înregistrat venituri de 350 de miliarde de dolari anul trecut, oferă, de asemenea, cifre pentru totalul elementelor pe care le-a „numit pentru eliminare”, dar nu specifică câte dintre acestea au fost efectiv eliminate.
În cei patru ani până în iunie 2024, Rusia a reprezentat mai mult de 60% din cererile de eliminare. Cenzorul de internet al țării, Roskomnadzor, este una dintre agențiile guvernamentale care corespondează cel mai frecvent cu Google.
Google a eliminat videoclipuri în care steagul rus este ars
La solicitarea Roskomnadzor, compania de tehnologie a eliminat un videoclip YouTube care ar fi expus „corupția în rândul politicienilor” și a făcut „unele amenințări retorice cu acțiuni violente împotriva politicienilor presupus corupți”, se arată în raportul Google.
De asemenea, cetățenii ruși au fost împiedicați să vizualizeze anumite postări pe platforma Blogger a companiei, care „includeau critici la adresa istoriei și politicii militare ruse și a sărbătorilor patriotice ruse. De asemenea, a incitat la violență împotriva locuitorilor unui oraș rusesc”, se arată în raport.
Imaginile de pe YouTube cu protestatari ucraineni care ard un steag rusesc și cu persoane care insultă simbolurile statului rus au fost, de asemenea, eliminate.
Îndemnurile lui Navalnîi, cenzurate de Google
În 2022, Google a cenzurat mai multe videoclipuri YouTube care făceau apel la proteste împotriva guvernului lui Vladimir Putin. Alte conținuturi care îl criticau pe Putin, inclusiv recomandările de vot tactic ale fostului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, au fost blocate temporar în timpul perioadei electorale din septembrie 2021. Roskomnadzor „și alte entități guvernamentale ruse” au solicitat, de asemenea, ca Google să elimine aplicația Smart Voting a lui Navalnîi din magazinul său Play, ceea ce a și făcut.
Un ministru, un senator, șeful unei bănci de stat și șeful unei agenții guvernamentale au solicitat cu toții ajutorul Google pentru a șterge informațiile de pe internetul lor național. Dar nu se știe dacă Google a fost de acord sau ce a eliminat pentru ei, iar compania nu a furnizat informații suplimentare atunci când a fost întrebată.
Acuzații de corupție, cenzurate la cererea Chinei
În China, la cererea Ministerului Securității Publice, care supraveghează poliția și rețelele de spionaj politic intern, Google a eliminat peste 200 de videoclipuri. Ministerul solicitase eliminarea a 412, dintre care 346 „conțineau acuzații de corupție în cadrul sistemului politic din Republica Populară Chineză sau povești despre oficiali guvernamentali de top”.
Google a contribuit, de asemenea, la reprimarea libertății de exprimare în China, eliminând profilurile care îl imitau pe președintele țării, Xi Jinping. Conturile de personificare online au fost interzise în 2015, după ce cetățenii chinezi le-au folosit pentru a-l critica în secret pe Xi și pentru a eluda legile cenzurii, care sunt unele dintre cele mai prohibitive din lume.
Cea mai recentă solicitare a Iranului către Google a fost în 2016. Guvernul iranian a solicitat Google să cenzureze patru conținuturi pe motiv de „intimidare/ hărțuire”. Potrivit raportului său, Google „nu a luat nicio măsură”.
Compania a colaborat, de asemenea, cu poliția afgană, care a contactat-o de 19 ori în 2023, o creștere de 180% față de anul precedent. Afganistanul a fost recucerit în 2021 de talibani, ale căror forțe de poliție includ „poliția moralității” care patrulează pe străzi. După revenirea la putere, talibanii au introdus noi legi împotriva defăimării guvernului.