Cancelarul german Olaf Scholz a criticat puternic atacului vicepreședintelui american JD Vance privind poziția Europei față de discursul instigator la ură și față de extrema dreaptă, afirmând că nu este corect ca alții să spună Germaniei și Europei ce să facă, informează hotnews.ro.

Publicat:15.02.2025, 13:03

Scholz a ripostat puternic în apărarea poziției sale împotriva extremei drepte și a declarat că țara sa nu va accepta persoane care „intervin în democrația noastră”, conform Associated Press (AP), citată de The Guardian.

Cu o zi în urmă, la Conferința de Securitate de la Munchen, Vance i-a atacat pe liderii europeni, acuzându-i că cenzurează libertatea de exprimare și criticând puternic zidul făcut de partidele germane mainstream împotriva partidului de extremă dreapta AfD.

„Nu este treaba altora să ne dea sfatul de a coopera cu acest partid cu care nu lucrăm din motive întemeiate”, a declarat Scholz în remarcile făcute la conferința de la Munchen.

„Acest lucru nu este adecvat, mai ales nu între prieteni și aliați. Respingem ferm acest lucru”, a spus el.

AfD, un partid anti-imigrație, care în prezent are o intenție de vot în sondaje de aproximativ 20% înainte de alegerile generale din 23 februarie, are statutul de paria printre celelalte partide germane importante într-o țară în care politica ultranaționalistă este tabu din cauza trecutului nazist.

„Niciodată din nou fascism, niciodată din nou rasism, niciodată din nou război agresiv. Acesta este motivul pentru care o majoritate covârșitoare din țara noastră se opune oricărei persoane care glorifică sau justifică național-socialismul criminal”, a declarat Scholz, referindu-se la ideologia regimului nazist al lui Adolf Hitler din perioada 1933-45.

Referindu-se mai larg la criticile lui Vance cu privire la limitarea discursului instigator la ură în Europa, pe care acesta a comparat-o cu cenzura, Scholz a spus: „Democrațiile de astăzi din Germania și Europa sunt fondate pe conștientizarea și realizarea istorică a faptului că democrațiile pot fi distruse de antidemocrații radicali”.

„Și acesta este motivul pentru care am creat instituții care asigură că democrațiile noastre se pot apăra împotriva dușmanilor lor și reguli care nu restricționează sau limitează libertatea noastră, ci o protejează.”

Perspectiva discuțiilor pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia era de așteptat să domine conferința anuală de la Munchen după o convorbire telefonică între președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin în această săptămână, dar Vance abia a menționat Rusia sau Ucraina în discursul său de vineri.

În schimb, el a declarat că amenințarea la adresa Europei care îl îngrijorează cel mai mult nu este Rusia sau China, ci ceea ce el a numit o retragere din valorile fundamentale ale protejării libertății de exprimare – precum și imigrația, despre care a spus că a „scăpat de sub control” în Europa.