Cancelarul german Olaf Scholz a respins luni cererea președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, ca Germania și alte state membre ale Alianței Nord-Atlantice să aloce cel puțin 5% din PIB pentru cheltuieli de apărare, informează agenția germană de presă DPA, transmite hotnews.ro.
„Cinci procente ar însemna peste 200 miliarde de euro anual, bugetul federal nu este nici măcar 500 miliarde”, a afirmat cancelarul Scholz în timpul unui eveniment de campanie electorală, la Bielefeld, potrivit Agerpres.
„Acest lucru ar fi posibil doar cu creșteri masive de taxe sau tăieri masive în multe domenii care sunt importante pentru noi”, a adăugat cancelarul federal.
Scholz a promis, totuși, că Berlinul va respecta ținta actuală din cadrul NATO de cel puțin 2% din PIB. Germania a atins acest prag anul trecut pentru prima dată de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial până în prezent.
„Garantez că vom continua să cheltuim 2% din PIB-ul nostru pentru apărare”, a spus cancelarul, adăugând: „Oricine spune că nu aceasta este calea de urmat trebuie să spună și de unde vor veni banii”.
Cheltuielile militare ale Germaniei au fost suplimentate printr-un fond special de 100 miliarde de euro creat la scurt timp după invazia rusă în Ucraina, care a pus în evidență starea precară a unora dintre armatele europene.
Rămâne însă neclar cum va menține Germania acest nivel de cheltuieli pe termen lung, dată fiind situația bugetară strânsă și regulile stricte împotriva creșterii deficitului, înscrise în legea fundamentală a țării.
Scholz se opune tăierilor de la buget pentru suplimentarea livărilor către Ucraina
Aflat în campanie la Bielefeld, Olaf Scholz a mai afirmat că se opune oricăror livrări suplimentare de arme Ucrainei dacă acestea ar necesita tăieri din alte părți ale bugetului.
„Sunt împotrivă să luăm acești bani de la pensii, sunt împotrivă să facem acest lucru prin tăieri de la guvernele locale, sunt împotrivă să investim mai puțini bani în căi ferate și drumuri”, a mai spus cancelarul social-democrat.
„Deci, trebuie să finanțezi aceste sume în plus”, a precizat el.
Scholz a afirmat că în parlament nu există o majoritate care să susțină suspendarea așa-numitei „frâne a îndatorării”, limita strictă impusă împrumuturilor publice, pentru a finanța ajutorul pentru Ucraina și alte politici.
Guvernul de coaliție tripartit al cancelarului Scholz s-a destrămat după luni de negocieri acerbe care nu au permis ajungerea la un acord privind bugetul pe 2025, iar pe 23 februarie vor fi organizate alegeri anticipate.
Săptămânalul Der Spiegel a scris săptămâna trecută că șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, și ministrul Apărării, Boris Pistorius, au făcut presiuni pentru trimiterea de arme în valoare de circa 3 miliarde de euro Ucrainei înaintea alegerilor, însă au fost blocați de Scholz.
„Dacă faci acest lucru, trebuie să spui și de unde vin banii”, a insistat luni cancelarul german.