Pana acum se stia ca doar cinci persoane care s-au vindecat de infectia cu HIV in intreaga lume, toate in urma unui transplant de maduva osoasa, scrie stirileprotv.ro.
Un al saselea caz a fost prezentat joi la conferinta anuala a Societatii Internationale a SIDA (IAS), organizata la Brisbane, Australia.
“Pacientul din Geneva”, asa cum a fost numit dupa orasul elvetian in care a fost tratat, a inregistrat remisie completa a bolii dupa ce a primit un transplant de maduva osoasa in 2018 ca tratament pentru o forma agresiva de leucemie.
Barbatul, diagnosticat cu infectie HIV inca din 1990, a incetat sa ia tratament ARV in noiembrie 2021, la recomandarea medicilor.
Ulterior, la 20 de luni dupa ce barbatul a incetat sa mai ia tratament antiretroviral (ARV), medicii de la Spitalul Universitar din Geneva nu au mai detectat deloc virusul HIV in organismul pacientului.
Datele prezentate de un grup de medici din Elvetia si Franta, intr-un comunicat de presa citat de swissinfo.ch.
Cele cinci cazuri anterioare au fost semnalate la Berlin, Londra, Dusseldorf, New York si “Orasul Sperantei” din California.
Caz unic
Totusi, pacientul din Geneva se deosebeste de cele cinci cazuri anterioare de remisie a infectiei cu HIV.
In cele cinci cazuri de pana acum, pacientii au primit transplant de maduva osoasa de la donatori care aveau o mutatie genetica rara a genei CCR5, numita CCR5 delta 32, care confera celulelor umane rezistenta naturala la HIV.
Insa pacientul de la Geneva este un caz unic, deoarece a primit transplant de la un donator care nu avea mutatia CCR5 delta 32.
Cu toate acestea, virusul a ramas nedetectabil timp de 20 de luni dupa incetarea tratamentului ARV, au precizat medicii.
Acestia au mentionat ca nu pot exclude complet o revenire a virusului la pacient, insa considera in acest moment ca este vorba de o remisie pe termen lung a HIV. Pacientul va continua sa fie monitorizat atent in urmatoarele luni.