cuCrucea nu trebuie folosita ca simbol politic, spune Papa Francisc. In timpul unei slujbe la care a participat in Slovacia, el i-a avertizat pe crestini sa nu incerce sa fie triumfalisti.

Publicat:14.09.2021, 22:27

Papa Francisc a mers in orasul Presov, din estul Slovaciei, unde a participat la Sfanta Liturghie, slujba care are loc in bisericile ortodoxe. El si-a construit predica in jurul temei identitatii crestine, afirmand ca crucile si crucifixele au fost adesea folosite in mod superficial de crestini, potrivit Agerpres.

Vorbind in fata a circa 30.000 de credinciosi, el a spus ca multi crestini au crucifixe si cruci la gat, pe peretii caselor, in masini si in buzunare, dar nu au o relatie reala cu Iisus.

„La ce foloseste acest lucru, daca nu ne oprim sa ne uitam la Iisus cel crucificat si nu ne deschidem inimile catre el?”, a spus Suveranul Pontif.

 

„Sa nu reducem crucea la un obiect de devotiune, cu atat mai putin la un simbol politic, la un semn de statut religios si social”, a adaugat el.

In 1950, la Presov, autoritatile comuniste i-au fortat pe catolicii de rit oriental, care se supuneau papei, sa se alature bisericii ortodoxe. Unii dintre acesti clerici catolici rasariteni care au refuzat au fost incarcerati.

In Ungaria, unde papa s-a oprit duminica pentru cateva ore, prim-ministrul Viktor Orban a facut apel la sentimentul religios in politicile sale anti-imigratie si nationaliste, afirmand ca mostenirea crestina a Ungariei risca sa dispara.

Dupa intalnirea sa cu papa de duminica, Orban a spus ca i-a cerut Suveranului Pontif „sa nu lase Ungaria crestina sa piara”. Papa a declarat in Ungaria ca tara isi poate pastra radacinile crestine, deschizandu-se in acelasi timp catre cei nevoiasi.

La liturghia de marti, papa Francisc a parut sa-i avertizeze pe crestini sa nu-si foloseasca religia intr-o asa-numita cultura despre care el crede ca afecteaza binele comun.

„Cat de des tanjim dupa un crestinism al invingatorilor, un crestinism triumfalist care este important si influent, care primeste glorie si onoare?”, a intrebat el.

In Slovacia, Partidul Popular Slovacia Noastra sustine ca are la baza trei stalpi - crestin, national si social - si s-a angajat sa previna imigratia refugiatilor majoritar musulmani.

„Crucea nu este un steag pe care sa-l fluturam, ci sursa pura a unui nou mod de viata”, a spus papa Francisc, adaugand ca un credincios adevarat „nu vede pe nimeni ca pe un dusman, ci pe toata lumea ca pe un frate sau o sora”.

Mai multe partide politice din Europa, printre care mai multe formatiuni de extrema dreapta din Est, folosesc cruci pe steagurile lor sau alte reprezentari.

In Ungaria, unul dintre aliatii de la guvernare a lui Orban, micul Partid Popular Crestin Democrat (KDNP), foloseste o cruce pe blazon. Formatiunea de extrema dreapta Partidul Patria Noastra (Mi Hazank) foloseste ca simbol crucea bizantina, care are doua linii linii orizontale paralele.

Sursa: Digi24.ro