Guvernul Giorgiei Meloni a încercat să se repoziționeze în Orientul Mijlociu, mizând pe normalizarea relațiilor cu Bashar al-Assad în schimbul protecției creștinilor și întoarcerii refugiaților, însă a pierdut pariul, scrie digi24.ro.

Publicat:23.12.2024, 12:27

Abordarea prudentă a Uniunii Europene față de noua conducere a Siriei este împărtășită de un jucător cheie-care a pariat pe regimul acum căzut al lui al-Assad: Italia. 

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a mers în Turcia pentru a înțelege planurile Ankarei pentru viitorul vecinului său, în timp ce ONU și-a trimis trimisul special pentru a discuta cu noii lideri de la Damasc. Între timp, Roma pare să-și fi jucat deja mâna fără succes.

Italia a vrut să reînvie relațiile cu Siria lui Bashar al-Assad

De luni de zile, guvernul Meloni a încercat să se repoziționeze în Orientul Mijlociu concentrându-se pe Damasc. Un raport al cotidianului francez Le Monde s-a referit la demers ca la un „pariu pierdut” în lumina cuceririi capitalei siriene de către rebeli pe 8 decembrie. 

În iulie, Italia a anunțat că va trimite un ambasador, Stefano Ravagnan, la Damasc. Ravagnan a fost anterior staționat în Liban. Cu această mișcare, Italia a devenit prima țară din UE și singurul membru G7 care a încercat o normalizare diplomatică cu regimul lui Bashar al-Assad, după 13 ani de război civil. 

Acum, Ravagnan încă nu și-a prezentat acreditările guvernului sirian, pentru că reședința diplomatică a fost luată cu asalt pe 7 decembrie de rebelii care avansau în Damasc. Decizia guvernului italian de a deschide o misiune diplomatică părea să marcheze o ruptură clară față de poziția sa de lungă durată față de Siria, care era în mod tradițional aliniată cu Franța, Germania, Marea Britanie și SUA.

Negocieri între serviciile secrete sirian și italian

Un raport recent al ediției arabe a ziarului britanic The Independent a citat o conversație care a avut loc cu puțin timp înainte de căderea regimului, între șeful informațiilor siriene Hassan Luqa și omologul său italian. Potrivit lui Luqa, Giovanni Caravelli, șeful agenției de informații externe a Italiei (AISE), a transmis că sprijinul Rusiei pentru Siria nu poate fi trecut cu vederea. Cu toate acestea, specificul sprijinului promis de AISE - condus de Caravelli din 2020 - a rămas neclar. 

Luqa s-a referit la sprijinul primit de la „Giovanni Caravelli, șeful serviciilor secrete italiene care a explicat că sprijinul Rusiei pentru Siria nu poate fi ignorat”, fără a preciza însă tipul de sprijin promis de Aise. 

A fost o conversație care a urmat unei întâlniri dintre cei doi din lunile precedente, care s-ar fi concentrat pe posibilitatea relaxării sancțiunilor internaționale asupra Siriei în schimbul creării unei zone sigure în interiorul țării în care refugiații sirieni sosiți în Europa se puteau întoarce. 

Le Monde scrie că premierul italian nu a negat că discuția a avut loc, după ce a fost interogat pe această temă în parlament și arată cum, în 2018, Ali Mamlouk, șeful securității naționale siriene și aflat deja sub sancțiuni internaționale, a fost primit la Roma de AISE.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508