Un barbat in varsta de 50 de ani, care a fost acuzat ca a furat trei opere de arta din Galeria Nationala de Arta a Greciei de la Atena in ianuarie 2012, a primit, vineri, o pedeapsa de sase ani de inchisoare cu suspendare, scrie hotnews.ro
Lucrarile furate includ "Head of a Woman" (1934) de Pablo Picasso, "Stammer Windmill with Summer House" (1905), de Piet Mondrian, si schita "St. Diego de Alcala in Ecstasy with the Holy Trinity and the Symbols of Passion" de Guglielmo Caccia, potrivit news.ro.
Barbatul, Giorgos Sarmantzopoulos, a fost gasit vinovat de furt calificat. Curtea, totusi, i-a recunoscut comportamentul bun in urma furtului si i-a suspendat pedeapsa in asteptarea apelului, cu conditia ca el sa poarte bratara de monitorizare si sa nu se indeparteze la mai mult de 3 kilometri de casa.
Supranumit „furtul secolului”, acesta a avut loc pe 9 ianuarie 2012, cand Sarmantzopoulos a intrat in Galeria Nationala printr-o usa nesecurizata de balcon. A pacalit paznicii declansand alarme false repetate. Apoi a luat tablourile si a fugit pe o scara care duce la subsol, de unde a scos tablourile din rame folosind un cutit de buzunar. Desi sustine ca a actionat singur, o alta relatare a detaliat o a doua persoana care se presupune ca a supravegheat.
Dupa furt, hotul a ramas in libertate aproape un deceniu.
Sarmantzopoulos a fost in cele din urma arestat in iunie 2021. Sarmantzopoulos a declarat autoritatilor de atunci ca a lucrat in constructii ca pictor si ca a furat picturile dintr-o „pasiune pentru arta”.
In momentul arestarii sale, Sarmantzopoulos a predat autoritatilor picturile lui Picasso si Mondrian si a sustinut ca a treia, de Caccia, a fost distrusa.
„Daunele ireversibile au fost observate in timpul inspectiei. Consistenta culorii a fost deteriorata. Aceste lucrari trebuie pastrate in conditii speciale pentru a nu fi deteriorate”, a marturisit in instanta Eftychia Agathonikou, directorul colectiilor muzeului.
Avocatul si colectionarul de arta Stelios Garipis a declarat in instanta ca nu crede ca Sarmantzopoulos a comis o crima pasionala. „Un detectiv olandez m-a contactat si mi-a spus ca are o multime de informatii despre el... Nu a fost o coincidenta ca doua lucrari au fost returnate”, a spus el.
„Pictura (de Caccia), care se presupune ca a fost distrusa, s-a zvonit ca a aparut intr-o licitatie la Florenta. Am contactat Galeria Nationala pentru a vedea ce actiuni au intreprins”, a continuat Garipis. „Cel mai simplu ar fi fost sa trimita documente (la casa de licitatii) si sa constate cine a primit tabloul. Pentru ca nu a fost vandut. Cei de la (Galeria Nationala) nu au facut nimic”.
Nu este clar daca lucrarea de Caccia a fost de fapt distrusa. Potrivit lui Garipis, expertii straini au identificat ulterior lucrarea din Florenta ca fiind aceeasi piesa care fusese furata din Atena.