Peste 49 de milioane de britanici sunt așteptați astăzi la urne, pentru alegeri generale. Potrivit sondajelor, conservatorii, aflați de peste 14 ani la putere, riscă să sufere o înfrângere zdrobitoare. Favorit pare să fie de această dată Partidul Laburist, de centru-stânga. Însă extrema-dreaptă ar putea produce surprize și în Regatul Unit.  

Publicat:04.07.2024, 18:52

De la prima oră a dimineții britanicii au început să vină unul câte unul la urnele de vot. S-au făcut și cozi la unele secții.

Printre primii a fost și premierul Rishi Sunak, alături de soția sa.

După câteva ore la urne s-a prezentat și liderul partidului Laburist. De altfel cel care are cele mai multe șanse de a câștiga  aceste alegeri.

Încurajat de o ușoară scădere a inflației, premierul, desi avea timp pana la sfarsitul anului, s-a grăbit să organizeze alegerile.

Rishi SUNAK, PRIM-MINISTRUL MARII BRITANII: „Acum este momentul ca Marea Britanie să-și aleagă viitorul. Să decidă dacă vrem să construim având la bază progresul pe care l-am făcut deja sau să riscăm să revenim în punctul în care nu există niciun plan și nicio certitudine.”

Partidul Conservator, aflat la putere de mai bine de 14 ani, a numit în fruntea Guvernului, în toată această perioadă, cinci premieri. Actualul prim-ministru, în vârstă de 44 de ani, fost bancher, este unul dintre cei mai bogați britanici. Averea lui și a soției sale, estimată la aproximativ 650 de milioane de lire sterline, o depășește pe cea a Regelui Charles.  De aceasta dată, însă, sondajele arată dezastruos pentru conservatori.

Keir STARMER, LIDERUL PARTIDULUI LABURIST: „ Imaginați-vă un viitor diferit, vineri dimineață un guvern laburist ales. Pentru asta luptăm, haideți să continuăm acealtă luptă. Dacă vreți schimbare trebuie să votați, votați laburiștii.”

Liderul Partidului Laburist a fost des criticat de presa britanică pentru lipsa unor poziții ferme față de măsurile formațiunii aflate la conducere. Mai mult, a fost descris uneori ca fiind lipsit de carismă și nepopular. Însă, dacă laburiștii vor obține majoritatea - cel puțin 326 de locuri în Parlament, Keir Starmer va fi următorul premier.